• ultrared
    "A kozgazdasagtan szamitasait nem lehet alkalmazni nagyobb komplexebb rendszerekre."

Az a baj, hogy imádsz általánosságban beszélni, mindenféle konkrétum nélkül. Milyen számításokat milyen rendszerekre? Ne, ne válaszolj. Semmi köze a témához.

"A kornyezetet karosito hatast vagy a termeszet mukodeset nem tudod kiszamolni, kozgaz kepletekkel."

Csak közgáz képletekkel nem is, de más matematikai és statisztikai módszertanokat is alkalmazva elég jó közelítéseket adnak már ma is. Persze ezek csak becslések, pontos számokat nem lehet mondani, maximum ceteris paribus esetben, de olyan a való világban nem létezik. De ennek sincs semmi köze a témához.

"Ez a baj, hogy te pl. mindent penzben mersz es ugy gondolod, amint igeny lesz a masik energiahordozora, mar at is allnak a nagy cegek, mindig letrehozva a kozel piaci egyensulyt."

Még véletlenül sem mérek mindent pénzben, csak azt amit lehet. És ezeket még mindig sokkal jobb megfogható pénzben mérni, mint mindenki számára más szubjektív és megfoghatatlan mértékegységgel. De ez megint egy nagy bla-bla a semmiről. Nem tudom honnan veszed, hogy én azt gondolom, hogy a "amint igeny lesz a masik energiahordozora, mar at is allnak a nagy cegek, mindig letrehozva a kozel piaci egyensulyt." Egyrészt egy dolog iránti igény megjelenése még nem jelenti azt, hogy az a dolog el is érhető, vagy rövid időn belül elérhető lesz. Nekem igényem lenne a teleportációra, de beláthatom, hogy ez az igényem vajmi kevés eséllyel teljesül a közeljövőben. Másrészt meg senki nem beszélt azonnal átállásról, legalább egy tucatszor le lett írva hogy az átállás fokozatos lesz. Nem biztos hogy nehézségektől mentes, de véleményem szerint biztosan eredményes.

Közben rájöttem, ha minden mondatodra egyenként válaszolok, akkor arra a fél napom rámegy, miközben az egész mondanivalódnak semmi köze a fórum témájához. Tudtam, hogy ez a sok maszlag amit közgazdaságtannal kapcsolatban összehordasz ismerős valahonnan, de csak most világosodtam meg. Bogár László :) Szerintem hagyjuk az egészet. Esélytelen, hogy közös nevezőre jussunk. Üdv.