Hullám-részecske kettőség
-
SovereignX #1 Azt remélem segít nekem valaki tiszta vizet önteni a pohárba a hullám részecske kettősséggel kapcsolatban.
A két rés kísérletet vagy erre hasonlítót hoznak fel példának arra, hogy a részecskék hullámtulajdonságokat mutatnak. Konkrétan interferenciaképet kapunk akkor is ha csak egy darab elemi részecske - foton, elektron stb. - halad a kísérleti berendezésben egyszerre.
Két magyarázatot olvastam rá. Az első szerint valószínűségi hullámokkal írják le a jelenséget. Bohr szerint ha jól tudom.A részecskének a helyét csak kb tudjuk megmondani. Hol bukkan fel.
A másik szerint - Feynman - pedig az elemi részecske minden lehetséges utat bejár. Ezen utakhoz számokat rendelünk melyek nagy része kioltja egymást így... kapjuk amit kapunk. A hullámok az utak lényegében vagy legalább is kb. :)
Na de! Ez még mindig nem magyarázat a dologra. Mert az elsőben csak matematikai "virtuális" hullámokról - valószínűségekről - beszélünk. A másiknál meg... hullám-út akármiről. Plusz, minden elemi részecskékből épül fel. Nem hullámokból. Vagyis akkor miből van ez a hullám? Részecskékből? Ez logikai hurok. Feltéve ha ténylegesen létező a hullám. Ha pedig csak a jelenség jobb megértését elősegítő "eszköz" akkor... újra ott vagyunk ahol a part szakad.
Remélem érthető voltam. :)