• MrGer
    "Az írásbeliség, a magasabb kultúra, de az alapvető egészségügyi rendszer is a fejlett, de a természettől elkülönülő civilizáció része." - igen, a technikára épülő civilizációkban. És amelyek spirituálisan épülnek fel (jobb szót nem találtam rá). Itt nemcsak a Na'vi-kra gondolok, hanem pl. a Dűnében a Navigátorokra, akik szellemi erővel hajlítják a teret, "utazás mozgás nélkül". A filmekben mutatott tartályok csak arra kellenek nekik, hogy másokat is magukkal vigyenek (Leto herceg, stb...)

"Az Avatar főhősén én azt éreztem, hogy soha nem fogta fel a dolgok súlyát," - talán a legvégén már igen, hiszen teljesen szabad lett.

"Úgy, minden kétség nélkül vitte bele az új népet egy csatába, hogy azáltal megtöbbszörözte azok és az emberek szenvedését, ez kb a hetvenes évek indiános filmjének a szintje." - "Si vis pacem, para bellum. - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" Általános bölcsesség. Jake számára ez volt a beavatás utolsó
    próbatétele. Megtzdja-e védeni a választott életét, tud-e érte áldozatot hozni, ha kell. (Ha népemből való vagy, kérlek segíts!), és segített. Ezoterikusan szükségszerű volt. A film szerintem az én olvasatom szerint egyben egy beavatási történet is. Alázat, változás, átalakulás.

"mi a hős, és a hősnek meg kell felelnie annak az imidzsnek, amit a világ róla tud, ez elöl nem menekülhet."- ennek meg is felel. Először hitetlen, egyfajta kalandnak tekinti az egészet, majd tanul és meg(át)változik. Elárulja az ügyét, tékozlóvá válik, majd meglovagolja a nagy sárkányt és győz.

"a szereplők állandó belső konfliktusairól szól." - vívódott Ő is, lehet, nagyon le lett egyszerűsítve (nem Bergman film!). Az előző hsz.-ban említett egyszerűsítés miatt kisarkított lett: fekete és fehér hősök. De talán a főszereplő szürke volt. Tett jót és rosszat is.

"Sajnos hálivúdnak, mindíg is problémái voltak a túl idegenszerű idegenekkel, és az ebből fakadó reálisabb konfliktusokkal.- "Amerika a szabadság országa, az "Új Világ". Nagyon féltik ezt, akár a komcsiktól, akár a marslakóktól, akár a terroristáktól.

"Forradalmi (technológiailag, akárhogy) és igazán értékes a film? Ez nem lehet kérdés: semmi esetre sem!!!" - akkor melyik film lesz az "új Jurassic Park", mind technikailag, mind ismertségben?

"Sikeres? Ez sem kérdés: sikerre ítéltetett, mint a Meki, meg a Kokakóla!" - 2009 velejárója. Frencsájsz film? Lehet. De van egy 1925-ből származó terméknépszerűsítő promo filmem, amiben egy puzzle-játékot népszerűsítenek az Elveszett világ (The Lost World, 1925.) főszereplői. Anno 85 éve adták a film előtt a moziban.... A népszerű filmek (Halivúúúd főleg) erről is szólnak, nemcsak a nevenics belga-lett-kenyai, stb. rendező önmagának készített agymenése. Pénzt gyárt, ez pedig újabb filmeket. Az 'A' kategória erről (is, főleg) szól. A többi csak plusz.

"Engem ez a film többek között a King-Kong 1976-os feldolgozására emlékeztetett,..." - ez felmerült bennem is. Van párhuzam.

Smith ügynöknek igaza van abban: "Ti a bolygó rákfenéi vagytok, egy vírus... Ti nem vagytok emlősök, mert az emlősök egyensúlyra törekednek a természettel, amiben élnek." (Emlékezetből idézve). A Mátrix is túlmutat egy egyszerű akciófilmen, amiben szintén új filmes technikák (pl. bullet time) lett a
    nagyközönségnek bemutatva). De erről már köteteket írtak mások...

"meg akarjuk tartani civilizáltságunkat, emberi mivoltunkat, nem leszünk képesek soha úgy élni, mint a Navik. Számunkra nincs ilyen alternatíva, amit a film bemutat nem reális, nem követhető. Sajnos!" - igen, lehet, hogy a Na'vi-k életformája a mi elveszett atlantiszi és lemuriai életfománkra emlékeztet,
    egy boldog aranykorra, ami tovalibbent. De az is lehet, hogy fogunk tudni így élni, az evolúció egyik következő lépcsőfoka lehet ez. Itt most sokan megijednek: nem lesz Ipod, torrent, pláza, áram, autó, stb.... Nem is lesz szükség rá. Szerintem, ha lehetne, 10-ből 9-en mennének Pandorára. (Ahogy Clifford D.Simak, a Város c. sci-fi regényében az emberiség többsége áttranszformálta magát gázfelhőben úszó lebegő lénnyé, remélem valaki megfilmesíti már a regényt...)