• BlackRose
    #9
    Ez az egéssz baromság addig fog a nyakunkban lenni még a piac át nem töri azt a tévhittet, hogy létezik szellemi tulajdon, vagyis addig még nem fogják fel, hogy gazdaságos számolás csak olyan dolgokkal lehetséges amelyekkel gazdálkodni muszáj. A másik dolog pedig az, hogy a gyakorlatilag ingyenes dolgok azért vannak ingyen mert egy időben számtalan helyen használhatók, tehát nincs rivális koncepció, nem fizet értük senki sem éppen azért mert nem versenyezik valaki mással, hogy az adott dolog az ő tulajdona legyen, ő használja.

    Ezért értelmét veszti a gazdálkodás koncepciója ezekkel a dolgokkal. Még akkor is ha éppen ezek a dolgok nélkül nincs más sem (recept nélkül nincs ebéd csak egy rakás nyersanyag). Szóval az értéket éppen a szellemi munka növeli és az az ami miatt fejlődünk, mégis amikor már megvan akkor már inygenes mert nem rivális. A jelenlegi gazdasági modelek a rivális termékeken és szolgáltatásokon alapszanak és egyáltalán nem könnyű bekötni ezt a nemrég megjelent koncepciót, de egy biztos előbb vagy utobb majd megtalálják a módját addig meg ezekkel a nem optimális "megoldásokkal" kell szenvedni. Sajnos minden átmeneti korszak ezzel jár.

    Most a korlátlan mennyiségben elérhető dologból mesterségessen korlátolt mennyiségűt akarnak csinálni (aki fizet az kap), és ez nem fogadható el az emberek töbségének ezért nem is maradhat fenn sokáig, mert nem szabad elfelejteni a törvényeket is úgy alkotják meg, hogy hosszú távon a többség érdekeit szolgálják (rövid távon persze nem mindég ez az eset sőt sokszor éppen az ellenkezője). Nem lehet a többséget bezárni vagy bűntetni.