• Silenzio
    #89
    Jó, tudom, a visnuizmus, Ráma, Krisna mint a legfelsőbb avatárok. Csak elírás volt, 3 órát aludtam. De ha már itt tartunk, fölöslegesen is írtam, hiszen magát az avatár motívumot a film olyan provokatív, szemét módon forgatja ki, hogy a krisna tudatú hívők feje koppan a kövön.

    Figyi, el lehet bagatellizálni, de mit nem értettél azon, amit mondtam? Azon, hogy nincs jogot szóval illetni azokat a civilizációkat, törzsi kultúrákat, amiket a kereszténység terjesztése érdekében kiirtottak? Ezen mit nem lehet érteni? Ha meg behozod a mindennapi banalitást ebbe az alkotásba, ebbe a rendszerbe, és komolyan is gondolod -ez kérdés, nem megállapítás: komolyan gondolod, hogy ennek itt helye van? Akkor egész egyszerűen seggfej vagy.

    Az pedig, hogy a film üzenete elavult, miben is nyilvánul meg? Mert nem egy ellenségképben kéne megragadni, mivel a közös összefogás a kulcsa a bolygó megmentésének? Hol élsz te? Szerinted van erre esély? Te magad fogalmaztad meg a fogyasztói eszményt mint kulcsfogalmat, a cégekkel való szimbiózist, ami miatt állítólag elavult a film üzenete. De miért épp 20 évvel ezelőtt lett volna releváns? A témában készült legjobb alkotások akkoriak: Tőzsdecápák, Robotzsaru, az Amerikai Pszichó regény... Mind mind a globális vállalati kultúrát pocskondiázza, már-már totalitárius államapparátussá téve azokat. A fogyasztói eszmény kb. az első reklámokkal egyidős, több mint 100 éves, az '50-es években csúcsosodott ki és a '70-es években a plázakultúrával nyerte el mai formáját. Azóta nem változott semmi, max a volt KGST-ben. Ha így okoskodunk, a '80-as években még rosszabb lett volna, annak ellenére, hogy nem értek egyet az eszmefuttatásoddal.

    Attól tartok lószart se értettél meg ebből a filmből, vagy a Na'vik kapcsán fel sem merült volna benned az agresszivitás mint jelző használata. Magyarázkodhatnék hosszú oldalakon át, de összegzem: egy igazi pökhendi, korlátolt, nyugati fogyasztói minta vagy, hál'istennek a szó legtudatosabb értelmében. Én is, igaz, de én legalább nem veszítettem el a józan eszem, nem úgy mint sokan mások. Megnyerhető háború? Nohiszen. Én is seggbe rúgnám azokat, akik el akarják venni az otthonom -és ez a kulcs- lószart se értenek meg belőlem mint entitásból, az élőhelyemből mint rendszerből. Betolakodók, korlátoltak, nem illenek a világomba, kitakarítom őket. Ennyit a kultúraköziségből. Inkább az amerikaiak közel-keleti befolyása az allegória kulcsa, gyakorlatilag minden stimmel, annak ellenére, hogy a Korán a legrosszabbul interpretált vallásos mű a világtörténelemben.

    P.S. a főhős a saját lábait akarta - ez a kulcsmotívum, ember, saját test, saját lábak, az egészlegesség fenomenológiai élménye!!! Ez a film szinte egyetlen fő katalizátora, nélküle nem lehet megindokolni a motívumokat. Ezért nem volt jó neki a kerekesszék meg a szaros műláb. A műtétet meg nem támogatja a TÉBÉ.