Anyagválasztás
  • PrasCo
    #10
    Mi van, qki, Palotás Béla a BME-n megdolgoz titeket házikkal Anyagismereten? Egyébként, ha azt tolod, amit anno én is, laboron elég sok infóval szolgáltak...
    Még talán át is küldeném a jkv-imet, ha nem szállt volna el a gép úgy, ahogy van. De tényleg nem nehéz a dolog. Megnézed, milyen alapanyagok lehetségesek formára, ebből már adja magát, hogy melyikből mit érdemes összeütni; aztán figyeled a mérettűréseket, az nyilvánvalóvá teszi, hogy - most a hasamra ütök - a csapszeget minimum simító esztergálod. Habár nagy sorozat az elvárás, erre találj ki valami okosabbat. Mondanám, hogy megfelelő átmérőjű rúdalapanyag, vagy előrefolyatással azt csinálsz belőle, a fejet meg zömíted, de most csak hangosan gondolkodom. A keménységek értékei jól behatárolják a hőkezelést. Kopásálló nagy sorozatban, tehát adsz neki mondjuk ionnitridálást. A kivágóbélyeg egyértelműen szerszám-, vagy gyorsacél, a bütyköstengelyt cementálod, majd edzed. Habár ez nem triviális, de túlzottan nem szabad hőn tartani, nehogy a felületet a maghője megeressze. Talán indukciós kemence lenne jó. Esetleg. A dugattyúnak meg így első ránézésre valami alumíniumötvözetet adnék.
    (Felelősségetnemvállalok... )

    Ez azt hiszem, azért elég masszív segítség, minden másra meg ott van a rengeteg műszaki táblázat. Ha nincs ilyened, akkor könyvtár, és egyébként kezdd el őket beszerezni már most. A későbbiekben anyagválasztással nem fognak ilyen módon buzerálni sem gépelemekből, sem gépgyártechből, de éppen ezért most érdemes normálisan megnézned a dolgot, hiába kevés az idő és az óraszám rá.