• pixx
    A RealD ha jól tudom 144 fps vagy 72fps, vagyis 144 vagy 72 képkocka másodpercenként, míg az imax 24 fps, tehát 24 képkocka. A REAL3d-t animációs filmekhez találták, digitális vetítőt alkalmazva, egyetlen gépből jön a két kép, de ezt nem veszed észre, mivel a speciális ezüst vászon, és a szemüveg úgy van kitalálva, hogy ami baloldalon van azt a baloldalon lásd, ami a jobbon azt a jobbon...a fényfrekvenciákkal játszottak el kicsit a tervezők...
    Az imax 3d-t két kamerával veszik fel, 70 mm nyersanyagra, csak hogy vágjuk a sima filmeket 35 mm veszik fel. Az ára nem piskóta a 35 mm-nek se, de mivel ezt elég sokan használják viszonylag megfizethető hazánkban is, már persze millió forintokban gondolkodva...a 70mm-es nagyon drága, ráadásul két kamerával kell dolgozni, dupla nyersanyag költség, előhívás, a vágásidő, effektezés. A vetítő gép nagyon kényes, teljesen légmenetes, vákum szívja a filmet a fény elé, hogy a legtökéletesebb legyen a kép, karbantartása, is költséges.
    Hátránya az imaxnek, mint írtam nagyon drága, a kezelése, és tárolása...
    Imax digital sajnos csak 2k-s felbontás, normál filmé 4k-s...kisebb vászonra vetíthető...szerintem ezen nincs mit magyarázni...
    Imax HD 92'-es fejlesztés 48 fps, is képes produkálni, így sokkal jobb a kép, hátránya több fényt igényel, mivel egy másodperc alatt nem 24 fps, hanem 48 fps megy le, kisebb az idő, hogy a filmre megfelelő fénymennyiség jusson, így extra fény kell, ami extra költség...

A hátrány a film sérülékeny, és drága, és időigényes hasonló minőségű digitális másolatot készíteni...