toto66#40
A komponenst értelmezed rosszul.
A fény fotonokból áll, amelyek elektromágneses hullámok, és mint ilyennek hullámhossza van. Amikor a fény komponenseiről beszélünk,csak az azonos hullámhosszúak alkotnak azonos komponenst. Tehát amikor szétbontjuk akkor ez hullámhossz szerint történik. Az optikai ráccsal való szétbontás pedig olyan mintha eltérő méretű golyókat válogatnánk eltérő lyukméretű sablonokkal.
Tehát amelyik hullámhosszúságú fény nem megy át az optikai rácson az árnyékolva van.
A cikkből:"a fény bármely adott komponense nem képes áthaladni egy a hullámhosszánál keskenyebb nyíláson."
Ez azért félrevezető, mert csak fényt ír, és nem összetett fényt, és nem az összetett fény hullámhosszáról, hanem a komponense hullámhosszáról van szó, amely mint már írtam szintén fény, csak azonos hullámhosszúságú minden fotonja.
Egyébként a folytatásból kiderül: "Amikor több hullámhosszú lézersugárral világították meg"
Az egészet pedig azért írtam, mert nem a fény csapdába ejtéséről van itt szó, mint ahogy a cím sugallja, hanem leárnyékolásról. Ami pedig nem új dolog mert a monitorok is így működnek mostanság.
Létezik a fény csapdába ejtése. Ennek nézz utána: Mindentudás Egyeteme Kroó Norbert fizikus előadásában szerepel, hogy miként!
Tehát ezért írtam Felfedezték a spanyolviaszt, és vagy a fordítás hibás, vagy az eredeti cikk is csak hatásvadász....
Tovább nem minősítem.