Szigorítani vagy enyhíteni kell a fegyvertartási engedély megszerzését?
  • [NST]Cifu
    #83
    Az a baj, hogy hiába szeretné pár lelkes ember arra ösztönözni a népeket, hogy ismerkedjenek meg a fegyverhasználat, a fegyverkultúra alapjaival, ha körülményes a megvalósítás és problémás a közmegítélés. Mi is próbáltunk nyílt napokon népszerűsíteni az egyesületet, de a jogszabályok és pár ostoba ember miatt egy rémálom volt az egész.

    Én mondjuk két fő pontba foglalnám mire lenne szükség:

    1.: Kell egy egyértelmű, közérthető, jól megfogalmazott és korrekt fegyvertörvény. Legyen regisztráció, legyen több szűrési szint, de ne lehetetlenítsék el a fegyverrajongókat a hobbijuktól. Meg kell határozni, hogy mit, hogyan, miért kell és lehet (és nem pénzlenyúlási alapon, mint most a fegyverek bevizsgálása...)

    Ehhez persze megfelelő hátteret is biztosítani kell. Amíg nincs egy megfelelő szintű központi számítógépes adatbázis, amit minden rendőrőrs elérhet, és a rendőrök is tudnak kezelni (képzés!), amíg a fegyvertárolási ellenőrzéskor a rendőrtiszt egy kézzel írt listáról tudja ellenőrizni, hogy itt milyen és milyen fegyvereknek kellene itt lenniük, és indigós papírral, kézzel írt jegyzőkönyveket vesznek fel, addig kár is erőlködni...

    2.: A fegyverekhez kell egy megfelelő morális hozzáállást népszerűsíteni és elterjeszteni. A lőfegyver bár kifejezetten gyilkolásra lett kitalálva, meg kell értetni, hogy ettől még egy nagyon fontos eszköz, amely életet, jogot és országot védhet. El kell oszlatni a tévhiteket és meg kell honosítani a komoly és felelősségteljes hozzáállást a lőfegyverekhez.

    Az a baj, hogy azért e téren hajdan nem volt akkora probléma. Én még 12 évesen hajdan a falusi MHSZ szervezésében vettem részt TOZ-8 kispuskákkal lövészeten, ahol fent voltak a lőtér falán az idősebbek által biztos jól ismert faliplakátok az AK-47 főbb részeiről, a célzás alapjairól, és a többi. Sőt, mi több, még gumi kézigránátokkal gránátdobást gyakoroltunk és a lövészet után a fegyvereket is mi takarítottuk meg. Szigor és fegyelem volt, lelkiismeret furdalás nélkül kiosztottak bárkinek egy taslit, ha nem követte a lőtér vezetőjének az utasításait, nem is mert senki feleselni vele, és ettől függetlenül mindenki nagyon élvezte.

    Na valami ilyesmit kellene megint megvalósítani, már gyerekkorban belenevelni az emberbe, hogy a fegyver nem játék, de nagyszerű szórakozás lehet ettől még.

    Ehhez viszont az kell, hogy az emberek elfogadják, hogy ha vannak meghatározott szabályok, akkor azokat be kell tartani tűzzel-vassal, és nem félvállról lerázni őket. Autós hasonlattal szoktam élni, hogy amíg megbocsátóan elnézzük, hogy valaki piros lámpánál az elkanyarodó sávba beállva bő gázzal bevág a másik elé, mondván hogy "mit zavar téged", meg "nem ártok vele senkinek", addig ne pattogjunk, mert aki így áll ehhez hozzá, az a lőfegyverekre vonatkozó szabályokhoz is így fog hozzáállni. Márpedig ott ez nem fér bele, ezt mindenkinek be kell látnia. Amit előírnak vagy mondanak, azt be kell tartani, és kész, nem kifogásokat, kibúvókat kell keresni, hanem belátni, hogy a szabályok azért vannak, hogy biztonságot és megfelelő keretet adjanak.

    A helyi vadászegyesületnél egy ismerősnek most vonták be a fegyvertartási engedélyét. Egy (helyi szinten) jól ismert idősebb fegyvermesterhez vitte el az egyik vadászpuskáját, mert gondja volt vele. Csakhogy a papírokat már nem csinálták meg, az öreg nem szeret vele szórakozni. Jött aztán a rendőri ellenőrzés, és ott találtak egy csomó fegyvert, papírok nélkül. A fegyverek típusa és azonosító számuk alapján persze a gazdáik is meglettek. Úgyhogy utána mentek is az ismerőshöz, hogy jó estét kívánunk, láthatnánk ezt és ezt a vadászpuskát? Hogy fegyvermesternél van javításon? Akkor az átadási papírokat kérnénk szépen. Ja, hogy olyan nincs? Akkor most lefoglaljuk az összes lőfegyverét és lőszerét, továbbá feljelentjük a fegyvertartási szabálysértés miatt.

    Kemény? Igen. De maximálisan jogos...