Szigorítani vagy enyhíteni kell a fegyvertartási engedély megszerzését?
  • [NST]Cifu
    #74
    A fegyvertartás ilyen szintre való fejlesztése mindenképpen igényel egy olyan morális szintet a fegyverkultúrában, amilyen szint jelenleg szerintem itthon nincs meg. Ez sajnos történelmi hátterű, a rendszerváltás után a fegyvereket csúnya rossz dolognak tartották, és a civil lakosságot olyan messzire igyekeztek helyezni tőle, amennyire csak lehet. Ahhoz, hogy itthon újra meghonosodhasson egy normális fegyverkultúra, ahhoz nagyon sok munkára lesz/lenne szükség, és nagyon szigorúan kell venni, különben sok probléma lesz belőle.

    A saját tapasztalatom alapján, ahányan a mi kis falusi egyesületünkhöz néha betérő, hogy "ő csak fegyvert akar otthonra", és így meg úgy emberek, illetve azok alapján, amit sporttársaktól, rendőröktől és vadászoktól hallok, az alapján nem vagyok biztos, hogy jó ötlet lenne esztelenül liberálisabb alapokra helyezni a fegyvertartást. Nem szívesen mondom ezt, mert a saját nézőpontomból én is túl szigorúan ítélném meg a fegyvertörvényt, de összességében félek tőle, hogy egy túlzott liberalizációból olyan események sülnének ki, ami hamarosan visszás közvélemény-hangulatot terjesztene.

    Hogy tovább ne menjünk, a mostani sportlövői gyilkossági eset után is a laikusok azt kérdezgetik, hogy kerülhetett fegyver "csak úgy" a gyilkos kezébe, és nem-e kellene szigorítani a szabályokon. Teszik mindezt úgy, hogy a jelenlegi szabályozás már így is épp elég szigorú...