• halgatyó
    #120
    Hm.. érdekes kérdést feszegetünk. Szerintem a választ még senki sem tudja (bár spekulációk lehetnek, de az igazi válasz csak a kisérlet lehet)
    100 kg az valóban 100 kg, és normális hétköznapi távolságokon érvényes az 1/r2 távolságfüggés, ez világos.

    -- Nem tudom, hogy viselkedik a gravitáció 10-a-minusz-tizenhetediken nanométeres távolságokon

    -- Nem tudom, hogy egy protont össze tud-e préselni bármi is egy 10^-17 nanométer méretű dobozba (tekintettel arra, hogy a proton saját elektrosztatikus taszítását is valahogy le kell győzni, ami ugye kb. 40 nagyságrenddel erősebb a gravitációnál)
    Meghát a proton belső szerkezete is beleszól a dologba, nem biztos, hogy az elektrosztatikus taszításra érvényes az 1/r2 törvény ilyen kicsi távolságon

    -- Még azt sem tudom, hogy mi történne (ez nagyon elméleti kérdés!) ha tiszta protonokból vagy tiszta elektronokból csinálnánk egy nagyobb fekete lyukat. A gravitáció, amely 40 nagyságrenddel gyengébb az elektrosztatikus taszításnál, egysercsak hirtelen erősebbé válik?

    -- A nagyon kicsi fekete lyuk még egy jelentős tulajdonsággal bír: magától is jelentős mennyiségű energiát veszít a vákum polarizációja következtében (Hawking sugárzás) Emiatt az élettartama meglehetősen lerövidülhet. (Ezt persze jó lenne megfigyelni... úgy értem, kissé távolabb tőlünk:-))