• BlackRose
    #19
    Majd később válaszolok részletesebben... de csak annyit, hogy maximális általános hatékonyság szabadságban érhető el, maximális koncentrált hatékonyság viszont a totalitáris rendszerben... ezért volt az, hogy pl. a ruszkik valamiben elől jártak (amire koncentrált a hatalom) és minden másban szart sem értek (mert az a hatalomnak nem volt fontos).

    Két világ létezik:

    1. Cél vezényelt (kollektivista, "közös" cél amit általában a hatalom határoz meg és mindenki kötelező alávetni magát - ez lehet közvetlen pl. kommunista diktatúra és közvetett pl. EU, USA és a jelenlegi nyugati világ nagy részben de nem mindég.

    2. Szabály vezényelt (individualista rendszer amelyben a társadalom nem szolgál semmi célt hanem azért van, hogy mindenkinek legyen esélye saját individuális célját megvalósítani úgy, hogy másoknak ne ártson.)... ez a Hayek féle spontán társadalom amely egyben a válasz is, hogy a társadalom se nem mesterséges se nem természetes hanem évezredeken keresztűl minden percben változó struktúra amelyet lehetetlen megérteni, lehetetlen térképezni és ez miatt lehetetlen újra építeni ha bedöglik.

    És a valóság, hogy én is azt hiszem magamról, hogy nagyon keveset tudok de ez nem változtat azon a helyzeten, hogy ÁLTALÁBAN 100 emberből 97-nál biztos többet tudok általános dolgokról. De ezt nem szoktam senkinek sem az arcába mondani mert nem tartom sem őket kisebb értéknek mint ami én vagyok sem magamat különlegesnek... vagy magasabb rendűnek :) a végén ugyanis mindenki betölthet egy szerepet a társadalomban vagy nem... én jelenleg nem sokat töltök be vagyis úgy érzem, hogy sokkal nagyobb szerepem is lehetne de durakodni is tudni kell a világban nem elég csak olvasni és okos lenni. Ahogy mondani szokták "nice boys finish last..." :)