• BlackRose
    2-3% nem 0.01% ... és a társadalmat nem hoztuk létre, a társadalom az emberi cselekedet terméke nem pedig emberi tervezés eredménye. És nem tudom miért gondolod, hogy titkolni kell az önnálló gondolatokat (ha ilyen egyáltalán létezik), én mondjuk nem hiszem, hogy hülye vagyok azt sem, hogy nem rendelkezek kreatív potenciállal és rohadt sokat olvasok és mégsem tudok valami tényleg originális "önálló gondolatokat" produkálni olyan mértékben, hogy annak tényleg valami jelentősége legyen. Szóval az ember csak épít arra ami már megvan és ez a jobbik eset mert általában már az is nagynak számít ha elér arra apontra, hogy elég jól látja azt amit előtte mások már megoldottak.

Szóval "önálló gondolkodásunk"-hoz a legjobb esetben is csak egy pici kis csepp saját eredeti gondolatot tudunk "létrehozni", nem kell beképzelni magunknak, hogy mekkora szuperman-ok vagyunk mert az nagy tévedés lenne. Az amit legtöbb ember kreativitásnak ismer nem más mint szintézis, a már meglévő gondolatok összedobása. Igazi eredeti kreativitás nagyon ritka dolog az univerzumban :)

Okosnak lenni nem gond és mindég divatos, csak az emberek nem szeretik ha valaki ezzel henceg főleg ha mindég azt akarja mondani, hogy ő mindenkitől okosabb.

Egyébként az ember csak kis területen képes igazán informált lenni és tudás alapú döntést hozni ezért van az, hogy általában mások véleményére (lehetőleg olyanokéra akik az adott területen szakemberek) támaszkodik, ezért is léteznek minden területen vezető emberek a többiek pedig csak kisérni tudják őket és ez nem a "nem-gondolkodás" hanem a hatékonyság növelése. Az embernek soha sincs szüksége ideális-tökéletes döntésekre (ha ilyen egyáltalán létezik) csak elég jó döntés kell nekik, hogy tovább tudjanak menni úgy, hogy megvigyázzák vagy növeljék az életszinvonalukat. A nyugati társadalom éppen azért eredményes mert ez történik benne... munkamegosztás van, aki gondolkodik az gondolkodik aki meg nem az többé kevésbé követi az adott területen jártas személyek gondolkod's'nak eredményét. És általában ez nem egy hanem több konkurens (néha kicsit néha viszont nagyon is eltérő) gondolatmenet.

Röviden az ember nem sokat okoskodik ha nem jártas a témában. A hatékonyság a fontos nem az, hogy nekem legyen igazam.

És mi az, hogy az "ember eredendően"?

Egyébként az lehet, hogy a túl nagy kreativitás káros a társadalomnak, de azt hiszem nagyon messze vagyunk attól, hogy túl sok kreativitás legyen a társadalmunkban. És a társadalomnak a legjobban az árt ha nincs szabadság és ez már nem csak számítogépes szimulációval bizonyitott tény hanem számtalanszor bizonyitott a valóságban is... és mégis sokan még mindég nem akarják elfogadni, mégis sokan valami hatóság által erőszakolt "rendet" keresnek, pedig óóóóóó éppen az a halálos dolog a társadalomra.

“If you want to make an apple pie from scratch, you must first create the universe.” - Carl Sagan