Oktatásügyi törvények,rendeletek
-
"Btk. 274. §
(1) Aki
a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő."
magyarorszag.hu-ról:
Hamis közokirat felhasználása
A bűncselekmény másik nagy elkövetési magatartás-csoportja a felhasználáshoz kötődik. E körben hamis, hamisított vagy más nevére szóló közokirat felhasználása történik. Abban az esetben, ha maga az elkövető készítette vagy hamisította meg a közokiratot, már e korábbi tettéért felelősségre vonható.
Felhasználásért elsősorban az áll bíróság előtt, aki a közokiratot - hamisságának ismeretében - más, harmadik személy irányába bemutatta. Ide soroljuk azt is, amikor az egyébként valódi és adataiban helyes, teljes bizonyító erővel bíró közokiratot használja fel az elkövető úgy, hogy tudja: a közokirat más személy vonatkozásában bír teljes bizonyító erővel (például személyazonosságának igazolására más személyi igazolványát vagy diákigazolványát használja).
A felhasználás az okirathoz kapcsolódó bizonyító erő kívülálló harmadik személyek történő érvényesítése, például az okirat felmutatása.
ügyvédi fórumról:
T. Jogász Úr/Hölgy
1:Korábban írtam, hogy átragasztottam egyik intézmény diákigazolvány-matricáját egy másik intézmény által kiadott diákigazolványra, mivel a régi igazolvány nappalis volt az uj levelezős, igy a régit használtam az uj matricájával 67,5% máv kedvezmény reményében. Lebuktattak. Később kiderült, hogy nem magánokirat hanem közokirathamisítással vagyok gyanusítható. A Bk 274 § Szerint közokirat-hamisítás miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagyok büntetendő. Ez akkor azt jelenti hogy kapni fogok 3 év letöltendő vagy felfüggesztett börtönt ?
...
Válasz:
Tisztelt Gabi!
Ön valóban közokirathamisítást követett el, amely miatt nagy valószínűséggel megrovásra, v. próbára bocsátásra számíthat. Nem tartom valószínűnek, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapna!
Tisztelettel: dr. Muli Orsolya
...
Ami pont elég arra, hogy ha olyan munkahelyre jelentkezel majd, ahol erkölcsi bizonyítvány kell már nem leszel a befutók közt.
(persze az is benne van, hogy az én ismerősi körömben még senkinek nem ellenőrizték a számot - de bármikor megtörténhet)