remark#71
"Tegyük hozzá, hogy Németországban az autópályán annyival mész, amennyivel akarsz/tudsz."
Igen, pont ezt mondom, hogy annak ellenére hogy annyival lehet menni amennyivel csak akarsz, az emberek többsége nem padlógázzal közlekedik.
Ezért értelmetlen az a szemlélet hogy az állam feladata hogy megvédje az embereket maguktól, korlátozza azokat, szabályokat találjon ki stb. Az emberek nagyon jól megvannak a Big Brother állam nélkül is. Sõt. A nélkül vannak meg csak igazán jól.
Ha hagynák hogy az ember maga adjon választ a felmerülõ problémákra, sokkal hamarabb lennének pozitív változások. Nekem pl. dízel autóm van. Kur**ra (elnézést) magas az adó rá, konkrétan jelenleg 100 euró HAVONTA. Ezt a magas adót csak úgy tudom kigazdálkodni ha sokat autózok (merthogy kevesebbet fogyasztok az olcsóbb üzemanyagból). De akkor nekem ne dumáljanak arról hogy környezettudatos vagyok-e, meg hogy áttérek-e tömegközlekedésre, mert hülye lennék! Hiszen akkor is fizetem a havi 100 eurót ha biciklivel járok dolgozni.
Na így oldja meg a problémákat az állam. Kényszerpályára állít, aztán meg mutogat, hogy hülye vagyok. Igen, hülye vagyok, mert hagyom hogy kényszerpályára állítson.
Tehát/dehát valójában nem megoldani akarja a problémákat, hanem részt vesz a cégek profitmaximalizációs törekvéseiben (aka. megoldja hogy a gazdaság jól mu"ködjön, ami nem olyan értelemben jelent jó mu"ködést ahogy mi gondoljuk, de nem ez az elsõ eset ahol egy bizonyos kifejezés nem úgy kerül a gyakorlatban alkalmazásra ahogy azt a kifejezést a (gazdasági/politikai) hangadók értelmezik). Az állam olyan körülményeket teremt, hogy te azt hidd hogy jól jártál, de közben meg azért teszt hogy a sor végén (=a tápláléklánc végén) állók egyre többet és többet fizessenek. No nem mintha a cégek törekvése nem ugyanez lenne, csakhát ott talán egyértelmu"bb hogy így van.
Szóval bárhogy is alakítsák át az adótörvényt, a végeredmény az lesz hogy többet fizetünk mint valaha. Ez eddig is így volt (lásd egészségbiztosítás, nyugdíjpénztárak, euró bevezetése) és ezek után is így lesz.