• galocza
    #7
    amikor megjelent az sx20, nagy lelkesedéssel kezdtem el információkat olvasgatni róla, sx10 után csorgattam egy évig a nyálamat (chdk okán nálam csak canon jön szóba), és most eljött a vásárlás ideje. aztán minél többet olvastam, annál jobban elszomorodtam.
    növelték a felbontást uakkora érzékelő mellett és kiirtották a "super fine" tömörítési beállítást - a képminőségnek egyik sem tesz jót. rawot meg ugye nem tud (hivatalosan), bár volt róla szó eredetileg, aztán gondolom rájöttek, hogy akkor senki nem viszi az sx1-et (ami nem ad jobb minőséget, érzékelő ide vagy oda, van nagyhd és raw chdk nélkül is, de sokkal többet eszik).
    sx20-on van kishd (ráadásul progresszív, ha jól tudom - jó pont), némi csilivili, nomeg sx10-hez képest használhatóbb safety zoom (milyen hülye elnevezés ez már megint?) ez nagyon jó móka, bár nem a canon találmánya (asszem pana?), használom is sokat.
    mindezzel szemben az sx10 kettőt tud szembetenni: a képminőséget, és hogy chdk már elérhető hozzá (erre kb fél évet kellett várni, szóval a kistestvérre sem lesz egy ideig).
    ár csak nálunk szempont: 1 hónapja azonos kereskedőknél usa-ban ugyanúgy 400usd volt mindkettő. megjelenéskor a hazai rabolók a típusváltást (ami esetenként visszalépés) kihasználták egy masszív áremelésre, ráadásul pont amikor erős volt a forint. sx10 került 94-98000 pénzbe, sx20 110000 fölött, azóta kicsit normalizálódott a helyzet.
    ja, amit ált. mindenhol elfelejtenek megemlíteni, ezekre (+sx1) nem lehet szűrőket stb aggatni (s2-5 tulajok nyugodtan kacaghatnak gúnyosan 8). nagy az ágyúcső, a canon nem akarja gondolom arra bíztatni a t. vásárlót, hogy 2 tonnát akasztgasson rá (aztán vigye vissza garanciában). erre is van megoldás: van aki ragaszt, van aki brutál módon menetet vág a napellenző helyére ill. lehet rendelni ebayen 18usd-ért egy adaptert (egy kis műanyagkarika, a fene essen beléjük!) amivel fogadják az 58mm-es cuccokat (szűrők, raynox dcr-150 könnyű macro).
    összességében nekem az sx20 marketingupdate-nek tűnik (kb 10 hónap telt csak elsx10 után, franc se érti a canont!), tetszett volna a kishd és a jobb safety zoom, de az sx10 kategóriájában tán legjobb képminőségét nem adtam érte. kb 75000k-ért vettem egy használt sx10-et ebayen, 70 expoval, vadiúj akkukkal, 4gb kártyával.
    és erre bíztatok mást is, aki hasonló cipőben jár (mert szeretne egy fasza canon - chdk! - csúcskompaktot), vegye az elődöt...

    bocsi, hosszú lett, oka az, hogy ha vki hasonló cipőben jár mint én (sx10/sx20/sx1 szentháromság közül választani), azzal megosszam sok-sok órányi fórumböngészet, tesztolvasgatás és egyéb eredményét.