• Ildestric
    #93
    Mindenekelőtt tisztázzuk, és remélem egyetértessz, hogy az életben egy alapvető elvnek mindenképpen érvényesülnie kell: amit megkapsz, azt legalább ugyanolyan, de leginkább jobb állapotban kell visszaadnod.
    Az ma civilizációnak nevezett létforma ezt a követelményt szemmel láthatóan nem teljesíti, tehát, tudom, hogy nehéz, de mégis be kell látni, ellentmondásos kissé ezt a folyamatot fejlődésnek nevezni. Ha nem így gondolod, kérlek magyarázd ezt meg.
    Addig is lássuk sorban:

    1.) A "természettel összhangban" kifejezés azt jelenti, hogy nem kihasználjuk, hanem használjuk a természet erőforrásait, mindig megújítva azt. Nem dobunk félre mindent a kényelmünk érdekében, hogy aztán majd gyermekeink fizessék meg az árát.
    Arra próbáltam utalni, hogy minden lehetőséget meg kell teremteni egy ilyen életre. Ez kizárólag egyéni döntés, és közösségi munka útján leheséges. Hozzászoktunk ahhoz, hogy megoldják helyettünk a problémát, de ahogy te is leírtad, erre nem támaszkodhatunk: a világ vezetése ebben nem érdekelt.

    2,3.) Ez egy nagyon nehéz kérdés. A népességnek viszont ki kell egyenlítődnie. Ez nem egy pillanat alatt fog megtörténni, de azt beláthatod, hogy a jelenlegi tendencia tarhatatlan (35 évente duplázódik a népesség). A "mi lesz a többi emberrel?" kérdés megválaszolása azért szükségtelen, mert mindenkinek megvan a feladata a Földön, nem véletlenül született meg, és ember nem ítélkezhet az élet fölött. Azt nem tehetjük meg azonban, hogy egymás rovására élünk, mert mi, itt a fejlettnek nevezett országokban ezt tesszük. Gondolom ezt nem nehéz elfogadni.
    A "fejletlen" vidékeknek valószínűleg sokkal nagyobb esélyük van átvészelni egy ilyen világméretű energiaválságot, mint a városoknak. A "fejlett" országokban az emberek többnyire úgy termelnek élelmiszert, hogy 2 liter üzemanyagot égetnek el, mire egy kiló kenyér az asztalra kerül (az üzemanyagot pedig egymilliószor gyorsabban éljük fel, mint ahogyan létrejön).

    Felesleges arra pazarolni az időt, hogy várjuk a megoldást. Ezt a rendszert belülről nem áll hatalmunkban megváltoztatni.

    Azzal viszont, amit a törésvonalról írtál az a probléma, hogy a világ azért ilyen, mert a háttérhatalom így akarta. Ezen képes uralkodni, és könnyedén megtéveszti a másik oldalt. Ezek az oldalak valóban léteznek, de az ok okozati összefüggés szerintem nem az, amit leírtál.