• Molnibalage
    #119
    Hogy mi mondata?

    Egy 60 méter magasan levő 20 méteres szélkerék névleges teljesíménye 0,5 - 1MW, tája maximum. Ezt is szökőévenkét éri el, de egy ilyen is több milliárd forint és a rendelkezésre állás erősen kérdőjeles és sok kell ebből.

    Mikor kell sok áram? Mikor nagy hideg vagy nagy meleg van. Ekkor nincs fronthatás, alig van szél. Zseniális...

    A szélkerék teljesítménye a szélsebesség harmadij arányával arányos. Viszont az éghajaltváltozás miatt előfordult már olyan, hogy 11 m/s átlagról lett 9,5 m/s. Ez -40% (!) tája. Mindenzt 20 vagy millárd euóért. Fasza mi?

    A németeknél volt, hogy 4-5 óra alatt -6000 MW szélteljesítmény esett ki. Vicc... Emiattt szélkerekek teljesíménének 80%-a kell hagyományos erőműben is. Ha áll a semmiért építetted azokat, de maga a beruházás is drága. A szélenergiábaól jövő áramnak kötelező átvétele van.

    Szerinted mi ez, ha nem vicc? Mert szerinte az, csak a rosszabbik fajtából.

    Alaperőműként az atomnak nincs vetélytársa. Pont. Aki ezt tagadja, az kicsit buta. Magyarországon is Paks a a legolcsóbb. Ha nem adna az 38%-ot még drágább lenne az ára az áramnak. Mielőtt megkérdeznéd igen, a hulladék elhelyezés költésge is számított. 0 CO2 emissziós az erőmű és időjárás és évszak függetelenül megy. A hasadóanyag nem csak egy helyről szerezhető, mint az orosz gáz és a finomítás a drága, tehát ha nő a nyers urán ár, az alig hat az áram árára. 1999 óta az urán ára 10x-es, de az áram ára kb. 5%-ot nőtt Pakson...