• halgatyó
    #114
    Nos, ezt az árszínvonal indoklást értem. Valóban, létezhet ilyesmi, ez így logikus, de puszta logikával ellenérveket is lehetne találni.

    Kérdés, hogy van-e már alaposan kiértékelt tapasztalat erre az effektusra vonatkozóan. (Hogy milyen egyéb körülmények befolyásolják, és ennek következtében hol kell inkább tartani tőle és hogyan lehet csökkenteni vagy kivédeni)

    A szubvenciós rendszer nem természeti törvény, tehát átalakítható.

    Szerintem még ha kisebb mértékben nőnének is az élelmiszer árak, ez még nem ÖNMAGÁBAN probléma. Miért?
    -- Az élelmiszer árak a legszegényebbek számára jelentenek igazán gondot. Ám a legszegényebbek problémakörét alapvetően nem a bio-üzemanyagok termelésének megakadályozásával kell kezelni, hanem az indokolatlan és nagyon igazságtalan mértékű ember-ember különbségek elfogadhatóbb szintre csökkentésével. (Oki kezelés)
    -- A ráfordítás/haszon viszony átgondolása.
    Kisarkítom, hogy röviden meg tudjam mutatni hogy mire gondolok:
    Kérdés, hogy mi a nagyobb össztársadalmi kár, azaz mi okoz több negatív gazdasági hatást és több embernek nagyobb mértékű életminőség-csökkenést: ha eltűnnek az autók és jelentősen redukálódik a közlekedés, vagy ha a krumpli ára 50Ft-ról 80Ft-ra nő?