• halgatyó
    Azért nem részleteztem, mert nem akartam untatni másokat (leírtam többször, több helyen, de lehetséges, hogy nem sokan olvasták, sajna én sem tudok elolvasni mindent, ami érdekelne) szóval akkor leírom.

Az emberiség fejlődése egy hosszú folyamat. Kőkor, rézkor, bronzkor, vaskor....
    A feljődés az eszközkészítés fejlődése és a társadalomszervezésé is, de elsősorban az eszközkészítésé. A társadalom önmagában, kőkorszaki eszközökkel -- az én szememben -- nem igazi civilizáció, hiába van esetleg 50-szer olyan bonyolult vallási rendszerük és 100-szor anyi népmeséjük, mint nekünk, attól még ugyanúgy meghalnak pl. a fogínygyulladás szövődményeiben, vérhasban, pestisben, és életük épp úgy a vegetálásból áll mint az állatoké, és egy nagy katasztrofa hatására úgy eltűnnek, mintha sosem lettek volna.

Tehát ott tartottam, hogy a civilizáció IGAZI fejlődése az eszközkészítés fejlődése -- és természetesen az ennek következtében létrejövő társadalmi, tudati, kultúrális fejlődést is idesorolom.
    Valamenyi civilizációs korban az ember azokból az anyagokból tudott kiindulni, amelyeket a környezetében talált.

10ezer évvel ezelőtt még a földfelszíni érckészletek voltak az eszközkészítés forrásai.
    300 évvel ezelőtt még volt olyan olajlelőhely, amelynek a legfelső rétegei a földfelszínre bukkantak ki. De a többi sem volt sokkal mélyebben.
    A középkorban már voltak bányák. Kézierővel működtek, és nem voltak mélyek (mai szemmel nézve. (A Soproni és a Gyöngyösi bányászati múzeumokat fiatalabb koromban nagy örömmel nézegettem végig, ha még megvannak, mindenkinek ajánlom)

Nem csupán a hozzáférhetőség számít! Hanem az észrevehetőség is.
    Ha mondjuk 10 ezer évvel ezelőtt nem a földfelszínen, hanem mondjuk 30m mélyen lett volna a réz, akkor hiába tudott volna az akkor ember rezet bányászni, HA TUDJA, HOGY OTT VAN a réz, de ha még sosem látott ilyet, nem is tud róla, hogy létezik és hogy mire használható, akkor nem is lett volna igénye rá, hogy leásson 30 méter mélyre

A földfelszíni nyersanygaok mára elfogytak. Még egy-két évtized és valamennyi bánya több km mélységű lesz.
    És nem csupán a mélység számít, hanem a gazdaságosan használható nyersanyag-koncentráció is. Ha a kőkorszaki ember csak a termésrezet tudja használni, akkor hiába van 20% koncentrációjú rézszulfát a közelében (csak egy példa volt.

A lényeg: MINDEN, AMI ANAK IDEJÉN AZ EMBERISÉG TECHNIKAI-CIVILIZÁCIÓS FEJLŐDÉSÉT ELINDÍTOTTA, MÁRA MÁR NINCS. ELTŰNT, ELFOGYTOTT.
    Ezeknek a nyersanyagoknak (ércek, szén, olaj) a létrejötte évmilliókig tart, vagy még tovább.

Ha az emberiség elkezd visszacsúszni, akkor egy önmagát erősítő folyamat indulhat be, ettől félek leginkább. A nem használt tudásanyag 1-2-3 generáció múlva megfakul, eltűnik, vagy használhatatlaná torzul, legendákká válik...
    A csökenő tudás pedig visszahat a társadalmi struktúrára. Felaprózódás indul meg, és a kisebb termelési-gazdasági-hatalmi egységek még kevésbé lesznek képesek a tudást és a technikai eszközöket használni és fenntartani.

Ha új középkor köszönt ránk csak 3000 évre, egy olyan világban, ahol a vas 8km mélyen, 1 ezrelékes koncentrációban található, akkor abban a világban nem fogják (meg-) ismerni a vasat.

Belőlem pl. népmesemondó lesz.... ennyi tényleg elég mára