• kvp
    #34
    Ha van ra keret, akkor erdemes full frame-es szenzoru digitalis gepet venni. Ezeknel kisebb szenzorral nem lehet elerni ugyanazt a jel/zaj aranyt mint a filmes megoldasokkal. A regi olympus-om pl. meg ilyen oskori digitalis, amit meg ugy fejlesztettek, hogy a hagyomanyos filmes gep kapott egy digitalis hatlapot, a filmkercs helyere meg bekerultek az elemek, a masik oldalra meg a memoriakartya. Vicces, de letezik a gepbol hagyomanyos filmes valtozat is, a csaladban meg az is hasznalatban van, mindkettonek jo a kepe. Ujabban sajnos a full frame-es szenzor kezd ritkasagga valni, pedig 2 Mpixel eseten csak a 12 bites csatornankenti (36bpp,raw) szinmelysegu nyers file also 2 bitjebol lehet kimutatni a pixel zajt. A kis szenzorral keszult kepeken meg szabad szemmel latszik meg 6 bites szinmelyseg eseten is (18bpp, az olcso lcd-ken csak ennyi van).

    Fotot nyomtatni csak valodi, fenyerzekeny papirra dolgozo fotonyomtatoval szabad. Sok fotoboltban ahol meg hivnak elo hagyomanyos filmes fotokat is ilyen van. Jo gepek pl. a kodak gyartmanyuak, azokkal egyforman lehet digitalis vagy filmes kepeket hivatni. A vizallo muanyag alapu papirra keszitett fenyes feluletu fenykepek jo esellyel birjak fakulas nelkul 100-200 evig. (nem bomlanak le) Regen mediamarkt-okban is volt ilyen gep amit a vasarlok etethettek, de meguntak az allando vegyszer es papirtekercs cseret, igy ujabban mar csak tintas fotonyomtatoik vannak, amik enyhen szolva benak. (kb. olyan minoseget adnak mint egy atlagos otthoni nyomtato, raadasul nagyon rossz papirra dolgoznak)

    "Mi a külömbség a 3x,4x,5x-optikai zomm között."

    Ez az optikai nagyitas maximalis merete, tehat az, hogy mennyire lehet belenagyitani a kepbe fotozas elott. Akkor jo ha tavoli dolgot akar az ember lefotozni es 'kozelebb' akarja hozni, hogy kitoltse a kepet.

    "Most akarok fényképezö gépet venni,tuttok valami jót ajánlani.(50000 Ft-ig)"

    Szvsz. az olympus-ok kozott erdemes szetnezni. A samsung-ok kozott is van jo, bar a kezelesuk szerintem nem tul kenyelmes. Aztan ott vannak a tenyleg jo, tenyleg draga markak. Amit mindenkeppen el kell kerulni, azok a kis mobiltelefonokon is lathato lencsekkel felszerelt gepek.