• Piel
    #28
    A cikk témája nagyon jó! Viszont néhány olyan dolog kimaradt belőle amit szívesen olvastam volna. A régi gépeknél is az objektív volt az első sarkalatos pontja a fénykép készítésnek. Kell a nagy objektív, nagy lencsével. Azok a pindurka lencsék amiket beletesznek némely kompakt gépbe, hát komolyan mondom vérlázító. Harminc éve fényképezek, és a régi jó Prakticámat még nem dobtam ki. Sokáig vártam amíg egy olyan "használható" digitális gépet tudtam venni, ami árban is megfelelő, kompromisszumokkal, de elfogadható képeket tud készíteni. A régi (cellulóz szalagos) fényképezőgépemmel szinte örökös fotókat tudtam készíteni. A előhívó társaság kicsi pluszt nyújtva A4-es képeket is nagyított a gyermekeimről készített képeimből, amelyek a nagyszülők és az én falaimat is díszítik több mint tíz éve. Igaz, hogy az új digitális gépem felbontása is megfelelő, de az akkor sem olyan. Továbbá az sem mindegy, hogy milyen fotónyomtatónak mondott nyomtatóval nyomtatjuk ki, nem mindegy milyen tintát és papírt használunk hozzá. A legtöbb üzlet ahol fotónyomtatás is ki van írva, a megfelelő profit érdekében, sokszor hétköznapi nyomtatókat használ, újratöltött (nem gyári) tintával. Ott, akkor lehet, hogy jól néz ki, de volt olyan tintám, nekem is, ami fél év alatt elszíneződött. Persze ezt nem mindenki veszi észre, és lehet, hogy ez valaki számára elfogadható. A digitális gép eldobható, lesz helyette új. A papír eldobható, lesz helyette más. De a pillanat amit megörökítettünk ... Nos, az nem megismételhető.
    Visszautalva a cikkre, rengeteg buktatója van a digitális fényképezőgép vásárlásnak, és legyünk őszinték: - A digitális gépek szolgáltatásainak nagy része csak parasztvakítás.
    Ui.: Bocsánatot kérek azoktól akik teljesen meg vannak elégedve az olcsó kompakt 20e Ft-ért szupermarketben vásárolt gépükkel, de gondolom arra jó amire ők megvették.