Bakay-féle tankönyvek
  • TDantes
    #122
    Tanulj:(és ez nem aktuálpolitika , hanem történelem, és nem érdekel hogy most mi a helyzet nálunk vagy más országban, mert az már aktuálpolitika, az ilyen választ inkább fejesdt is el!!!)

    1789, talán ismerős az évszám. Minden szabad ami másnak nem árt.
    A liberalizmus alapállítása: szabadság csak egyenlőség esetén létezhet; az egyenlőség megvalósításának egyetlen járható útja a politikai szabadságjogok biztosítása

    A liberalizmus, kimondja, hogy a hatalom korlátozásra szorul ,valamint a hatalom megosztás elvének kell érvényesülnie. Vagyis, a három hatalmi ág: törvényhozói, végrehajtó, bírói. (országgyűlés, kormány,bíróság, a gyengébbek kedvéért)

    Aztán: minden ember egyenlő, és morálisan jó. Nincsenek a születéssel megszerezhető előjogok.

    Továbbá, a legfontosabbak, emiatt, az alapvető emberi jogok biztosítása:gyülekezési jog, szólásszabadság, vallás szabadság, stb.
    A liberalizmus fontosnak tartja a tulajdon biztonságát.
    Az alapvető emberi jogok: szentek és sérthetetlenek.

    Na és persze a tolerancia, ami fontos eleme a liberalizmusnak.

    Na most, a liberalizmus egy eszme, de nem utópia. Az utópia, egy olyan dolog ami egy jövőbeni, a tökéleteshez közel álló társadalom, ami persze soha nem fog létrejönni. Thomas More használta a szót először. Talán ismerős a neve. A kommunizmus tényleg egy utópia, mivel sehol nem jött létre, és nem is fog.

    Ellenben liberális eszmék, vezetők, emberek, rendszerek, nagyon régóta vannak, már akkor is voltak amikor ezt a szót még ki sem találták.