Bakay-féle tankönyvek
  • Tetsuo
    #116
    1. Az ember alapveto hatalomvagyara es onzosegre gondoltam, hogy mindig vanna olyanok ill talan a tobbseg olyan, h tobbet/jobbat akar birtokolni szomszedjanal.

    2. A latszatliberalizmus pedig a jelenlegi demokraciak hamissagat jelenti.
    Az angolszasz es egyeb fejlett orszagokban eleg durvan csonkoljak a szabadsaghoz fuzodo jogokat, foleg, ha vmi "emergency" van, amit sokszor csupan gazdasagi megfontolasbol hoznak letre.

    3. A kapitalizmus, a szabad piac, alapveto mechanizmusa a profithajhaszas.
    Egy ceg mindenaron a leheto legtobb profitra torekszik, rovid es hosszutavon egyarant. Ha kell, betartja a torvenyeket, ha kell a hataron tancol, ha kell neha megszegi azokat, kijatszva az igazsagszolgaltatast, ha kell (ha letoseg van), torvenymodositast eszkozol is akar.. egy ceg marcsak ilyen.
    A monopol-elleni, troszt es kartell-ellenes torvenyeket gyakran kijatszo oriasoknak egyertelmu celja, hogy monopol helyzetben legyen a piac egyre tagabb teruleten.
    A kis cegeket, licenszeiket felvasaroljak, piaci praktikakkal elnyomjak, v torvenyekkel ellehetetlenitik.
    A nagy vagyonok, a nagyobb multinacionalis korporaciok reszvenyesei, mind egy szuk kis csoport a 7 milliard emberhez kepest. Az O kezukben oszpontosul a vagyon es a rendszer iranyitasa is, hiszen a vilagszervezetek, nemzetkozi bizottsagok v eppen kormanyok elen is komoly poziciokban vannak ezek a szemelyek, erdekcsoportok. Ez megfigyelheto kicsiben is akar Magyarorszagon..

    Ma mar a kormanyok vagyonaval es hatalmaval felveszik a versenyt a legnagyobb cegek es ez egyre erosodik, mar csak radikalisan lehetne megalljt parancsolni a manipulativ polipszeru multiknak, akik eltiporjak a lokalis kiskereskedest.
    ..

    Sajnos a vilag ilyen es nem olyan, hogy mindenki bekeben kez a kezben egyutt elsziv egy jointot..