• kvp
    #12
    "Még mindig a gép szűk keresztmetszette a gép nem felejtő memóriája, és ez így is marad. Nem kell hozzá félmillió. Elég egy használt olcsó gép és prezentálom..."

    Ha eleg sok ram van egy regi gepben, akkor kiderul, hogy a kovetkezo szuk keresztmetszet a cpu. Aztan ha mar az is eleg gyors, akkor jon nagy adatmennyisegek es sok veletlenszeru olvasas eseten a merevlemez. Egy szervernel hamarabb jon elo a hattertar gyengesege. Egy nagyforgalmu kvazi statikus tartalmat kiszolgalo webszervernel a cpu-nak nem kell remesesn sokat szamolnia, memoriabol sem kell annyi, mivel az adatok jo reszet csak el kell kuldeni a masik felnek. Ekkor jon elo, hogy a gep a merevlemezek fejmozgasara var, mivel 5-10 helyrol kellene egyszerre olvasnia, annyi adatot, hogy azt mar nem lehet ram-ban tartani. Ilyen felhasznalas pl. a youtube is, ahol nem veletlen, hogy atalltak ssd-kre. Raadasul a sajat raid rendszeruk miatt az olcso kereskedelmi ssd-ket hasznaljak, nem a vallalati nagy megbizhatosaguakat. (a google fs automatikusan kezeli ha egy-egy meghajto vagy teljes adatkozpont elszall egy baleset vagy katasztrofa miatt)

    "Azon csodálkozom, hogy pont egy cég érdeklődik ilyenek iránt, mert ott nagon káros lehet az adatbiztonság. Feltehetően nem érzékeny területeken használják..."

    Nagyvallalati rendszereknel pl. a kozponti adatbazis szokott ssd-ken futni. Ez mar jopar evtizede is igy volt. Egyszeruen arrol van szo, hogy megfelelo minoseg eseten biztonsagosabbak mint a merevlemezek, arrol nem beszelve, hogy tul nagy terheles eseten egy merevlemez hamarabb kopik el, mint egy jo minosegu ssd es nem lehet elore tervezni az alkatreszcseret. Ssd-k eseten a gep meg tudja mondani, hogy mikor kell cserelni egy alkatreszt mielott az elromlik (tudja hanyszor irtak es meg mennyit bir). Merevlemezeknel a ez a mechanika miatt nem josolhato meg egyertelmuen. Mar irtam, hogy egy mai ssd, tisztan napi biztonsagi menteshez hasznalva akar 200 evet is kibirhat. Napi hasznalatban pedig tobbnyire vagy ramdisk-hez hasznaljak backup memorianak vagy ritkan irt, de gyakran es rendezetlenul olvasott adatokat tarolnak raja (mivel az olvasastol nem kopik), vagy log uzemmodban irjak, amitol egyenletesen kopik, tehat kiszamithato, hogy hany TB adat kiirasa utan lephet fel az elso hibas blokk, ez elott kell tehat cserelni.