• Molnibalage
  #93
  #88: Igen, de egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok a kihívások előjönnek ha célzottan adod oda a pénzt valamire. Az űrhajózásnál biztosan előjönnek, mert ez egy kellően bonyolult rendszer.

  És éppen ez a baj. A Mars utazásban az a nehéz, hogy olyan problémák jönnek elő, ami idelent nem probléma. Az Apollo ideján az általános technikai szint alacsonyabb volt, ezért tényleg sokat segíett. Most a magasabb technikai szint mellett is a marsutazás mellett nagy kérdőjel van. Miért? Mert egyszerűen a probléma az, hogy túl messze van. Az embem fiziológiája a korlát inkább, meg az összezártság. Komolyan mondom, lehet hogy egyszerűbb lenne humanoid robotokat küldeni, mert ott nincs időfaktor. Vizsgálta ezt már valaki? Vagy csak szimplán akkor nagyobb szondát.

  #89: 100 tonnát már két Saturn-V is képes lett volna a Holdra juttatni, az Ares-V pedig sokkal többet el tud majd vinni (persze ha nem törlik).

  Két Staurn V. A LEO pálya kb. 10-15 ezer $ / kg. Szerinted akkor ez mennyibe fájna? Nem csak a tömeg a gond. A térfogat is. Most egy sarkított példa jön. Pl. ha kell odafent egy bulldózer, akkor nem viheted oda 80 darabra szétszedve, mert soha a büdös életben nem rakják össze. Nagyjából minden pár darabban kell odvanni. Ezért hiába jön ki papíron az, hogy elbírja az rakéta, ez nem ér semmit. Egy C-130 elvisz 10 tonnát. Akkor 6 db elvisz egy szétszedett 55 tonnás harckocsit? Természetes nem.

  És azért 100 tonna nem olyan kevés. Persze nem építőanyagot kell cipelni, azt mindenképpen helyben kell beszerezni. Volt egy ilyen ötlet is, hogy cipeljenek homokzsákokat, és töltsék meg holdporral. Ebből persze 10 m védelmet csinálni elég nehéz, de alapnak megteszi.

  Ahhoz képest amit a teljes önellátáshoz kellene vinni az.

  Meg aztán nem kell lemenni a földi sugárzási szintekig. Vannak itt is olyan helyek, ahol az emberek simán kapnak 10x-es vagy akár 100x-os sugárterhelést a természetből (a 2.4 mSv/évhez képest).A kockázat-dózis függvény pedig ismert, valamilyen vállalható szintet kell beállítani.

  Persze. A hosszútávú járatokon szolgáló repülőszemélyzet is odafent 10-szeres sugárterhelést kap a lentiekhez képest. Aki 20-30 évig napi 8-10 órát van odafent, azért ez már gáz lehet. És még a Földről sem mozdultál ki...

  A gond az, hogy nincs elfogadott elmélet, hogy mikortól véletlenszerű adott dózis hatására a tartós vagy ideiglenes egészségkárosodás és mikortól determinisztikus,