• NEXUS6
  #35
  Jó csak éppen a részecske kutatásban nem a számítástechnika a szűk keresztmetszet, hanem a részecske gyorsító. Egy lassabb gép nem teszi lehetetlenné a projektet.

  A szórakoztató iparban is detto, amíg az emberek inkább rátudnak kattanni a Wii-re, mint a Toy-Story-grafikát produkáló valódi NG konzolokra, pláne PC-re, addig felesleges lenne olyan technológiába ölni a pénzt ami csak 20 év alatt jönne be.

  Az Apollo projektben a sok pénz nem a dizájnra, az aktuális technológia ráncfelvarrására, meg a marketingre ment el. Ugyan is sokkal többet elköltöttek alapkutatás jellegű dolgokra, olyan kritikus technológiákra, amelyek nélkül nem lett volna lehetséges a misszió, ezek közé tartozott a számtek is.

  Az oroszok valójában fej fej mellett haladtak az amcsikkal a holdraszállásban. 2 dolog is jelzi hogy pont a számtekben maradtak le:
  1. A Zond holdűrhajók pályája nem volt megfelelő, és sorra rontották el a visszatéréseket.
  2. Pont az N-1 rakéta vezérlése volt az a dolog, ami miatt nem tudtak egyetlen sikeres kilövést sem végrehajtani.

  Az amcsiknak viszont nagyon bejött az, amit a digitális számítógépekre ekkoriban költöttek. Később a harci gépeik vezérlő rendszereiben mindenhol alkalmazták őket. A radarban, a repülés és hajtómű vezérlő rendszerekben, a rakéták irányító rendszereiben. Gyakorlatilag 1 generációval megelőzték ennek köszönhetően az oroszokat.

  Jelenleg nem készülünk egymással, vagy mással egy mindent elsöprő háborúra, az amcsik legnagyobb ellenfelei, a kínaiak, gyakorlatilag 20 évvel vannak lemaradva technológiailag, leszámítva az IT-t, metallurgiában, aerodinamikában, nukleáris technológiában, akármiben, de inkább több.
  Nem válalkozunk olyan küldetésekre, ahol az emberek életbenmaradaása valami új, drága technológián múlik. Mert nem fogadjuk el, hogy a Mars misszió, vagy a Holdhoz történő visszatérés emberáldozatokba kerülhet. A túl nagy biztonságra törekvés viszont megállítja a fejlődést. Lásd pl. pont a kereskedelmi repülés.

  Az űrkutatás árnyoldalához tartoznak azok az áldozatok, akiket a II. VH alatt a németek barokamrákban, mondjuk úgy elposszantottak, mit egy lufit. Mondanom sem kell ezeknek az embereknek csak egy része volt önkéntes. A kutató viszont miután kiment amcsiba és oly sokat tett az amerikaiak holdraszállásáért talán még kongresszusi érmet is kapott. Halála után meg kiflexelték a nevét a márványtábláról, mert nem volt politikailag korrekt amit csinált.