• KillerBee
    #129
    A szökőkútból kilövellt víz egyenes vonalú és egyenletes mozgást végez az űrhajó ugyancsak egyenes vonalú és egyenletes mozgást végző forgásközéppontjához képest (vagyis az űrhajó nem gyorsul), de nem az űrhajó falához képest. Ezért az esetek túlnyomó többségében a víz nem oda fog visszaesni, ahonnan kilövellt. A vízcseppekre semmilyen erő nem hat a kilövellés és az űrhajó falához csapódás közötti idő alatt (tekintsünk el a levegő közegellenállásától) - de ez a földi gravitációban is így van. Ha pl. felugrasz a földről, akkor a súlytalanság állapotában (tehát szabadesésben) vagy az elrugaszkodás pillanatától a földet érésig (vagyis már akkor is, amikor még lassulva felfelé mozogsz), azaz semmilyen erő nem hat rád. Első pillanatra furcsának tűnik, hogy nem hat rád semmilyen erő, de ha belegondolsz, a Föld gravitációját épp akkor érzed, amikor nem vagy szabadesésben.

    A vízrészecskék közötti vonzóerő szerepe a forgó űrhajón éppúgy elhanyagolható, mint a Föld felszínén. Az űrhajón tapasztalt gravitációs erő (elég nagy, mondjuk 10km-es kerület esetén) majdnem pontosan megegyezik azzal, amit a Földön vagy a világűrben egy egyenletesen gyorsuló, de nem forgó űrhajóban éreznél és pl. egy szobába bezárva nem tudod megállapítani, vajon a Földön, egy forgó vagy egy egyenletesen gyorsuló, de nem forgó űrhajóban vagy.

    Pontosabb mérésekkel azért van két kis különbség. A Földön tapasztalható egy igen kis mértékű gravitációs gradiens (a fejed messzebb van a Föld tömegközéppontjától, mint a lábad, ráadásul a Föld tengely körüli forgásából eredő erő is erősebben csökkenti a fejedre ható gravitációs erőt, továbbá a Föld forgása miatt igen gyenge Coriolis-erőt is kimérhetsz. A forgó űrhajón a földinél jóval erősebb gravitációs gradienst (hiszen a fejed közelebb van a forgás középpontjához) és Coriolis-erőt tapasztalhatsz. Az egyenes vonalú pályán egyenletesen gyorsuló, de nem forgó űrhajóban sem gravitációs gradienst, sem Coriolis-erőt nem mérhetsz.