• kvp
    #117
    "Úgy tűnik minden meghibásodás aránya magasabba tervezettnél, de a fatális pláne. Sajna tényleg nagyban lekorlátozná egy normális mentőrendszer a lehetséges szállítandó személyek számát. Ez valszeg olyan kis jóindulatú adminisztrációs hiba a tervben, ami miatt 14 ember halt meg. De ha eleve 3-4 személyesre tervezik, akkor talán át se megy a kongresszusi szavazáson."

    A siklokon eredetileg volt normalis mentorendszer. Az elso ami e nelkul repult az a challenger volt. Eredetileg 4 ember szamara volt beszerelve hangebesseg folott is hasznalhato magaslegkori katapultules (lasd: sr71-es). A columbia volt az elso gep, ezzel vegeztek a berepulest is. Ennek ellenere az elso uton majdnem ategett az egyik futomu akna ajtaja. Jopar evvel kesobb vegul a masik szarnyon ugyanott serult meg ami miatt vegul elveszett. A fo uzemanyagtartaly eredetileg feherre volt festve. A muanyag alapu festek a szinezesen kivul a hab rogzitesere is szolgalt. Aztan ugy dontottek, hogy tul nagy a festek tomege es a masodik kilovestol mar festetlen tartallyal repulnek a siklok. Az eredeti indokrol meg mindenki megfeletkezett.

    Csak annyit tudok mondani a siklokrol amit a berepulest vegzo apollo asztronauta mondott az eredeti repulesi terv lattan: Ne jatszunk orosz rulettet!