• kvp
    #29
    "a nagyságrendeket ne keverd. Azt mondtam áramtermelő atomreaktor (megawattos teljesítménnyel), nem plutónium alapú párszáz wattos, űrszondába való tápegységről."

    A szovjet atomreaktort hordozo muholdakban ilyen nagyeljesitmenyu reaktorok voltak es a tomeguk egesz elfogadhatora sikeredett. Csak par darab esett beloluk vissza, azok sem az inditasnal hanem miutan kiorgedtek. 320 kg ossztomeg, 5 kilowatt kimeno teljesitmeny, minimum 1 ev elettartam, 40 evvel ezelotti technika. Ma mar ennel valamivel jobbat is tudnank kesziteni, de azert ez sem olyan rossz. Es ez mar le van tesztelve...

    "A keringő űrállomáshoz való stabilizáló hajtóműből a szerinted mennyi kell egy "30 napos" marsűrhajóhoz? Ami nem csak a saját tömegét, meg a hajtóanyagét, meg a legénység létfenntartását (lakómodul? levegő? kaja? ivóvíz?), meg a marsi leszálló ÉS visszatérő egységet PLUSZ a mini atomerőművet is gyorsítani, majd lassítani kell?"

    A ceg szerint a Holdra 4 darab a jelenlegi valtozatbol, a Marsra valamivel tobb.

    "Az oké, hogy a hajtóműhöz nem kell háttér (bár a szupravezető mágneseket mivel is hűtjük) de a hajó többi részével mi lesz? Ezért mondtam, hogy gondold végig."

    Az urben az arnyekolt feluleteken eleg hideg van alapbol, viszont nem a sajat otleteimrol van szo, hanem a ceg weboldalanak hivatalos 'missions' reszebol vettem par peldat. Ha ok eleve erre tervezik akkor nagy valoszinuseggel mukodne. Egyebkent reaktor helyett ok tobbnyire napelemekkel szamoltak, de egy kis reaktor, a nasa fele striling rendszeru generatorokkal pont megfelelne. A marsra egy 12 megawattos tetszoleges aramforras kellene. Szuk lenne a hajo es kis letszamu a legenyseg, de csak 2x3 honapot kellene kibirni benne, nem ket evet.