#60Persze elgondolkoztató az is, hogy a hajtóművekből kiáramló gázsugár milyen gyorsan elenyészik.
A MiG-21bisz estetében utánégetős felszállásnál és földi hajtóművezésnél biztonsági távolság a gép mögött 400 m. A MiG-21 bis tolóerje kb. fele egy mai csúcsvadászgép hajtóművének toloerejének, vagy iknább még annyi sem és az is csak a különleges üzemmódon. Ne keverd azzal a teljesítménnyel mikor csak taxizgatnak a földön.
De az is elgondolkodtató, hogy a repülőgépek szárnyvégén keletkező vortex áramlás percekig megmarad és pl ha egy dzsambó épp felszállt, min 4 percre rá fogják elengedni a következő felszállót, mert még mindíg ott vannak a levegőben ezek az örvényáramlások és egy kisebb gépnek bizony komoly gondot okozhatnak.
Nem szerencsés a világ egyik legnagyobb gépének szárnyával példálóznak. A leváló örvény energiatartalma a szárnyon körüli cirkulációval arányos, ami a felhajtóerővel arányos. Leszálláskor a vadászgépeknél "kicsivel" kevesebb felhajtóerő van... Az időköz asszem 2 vagy 2,5 perc és nem 4.
Ez azért, ha úgy nézzük a dzsambónak csak tök feleslegesen elégetett üzemanyagot jelent, az utána következőnek komoly repülésbiztonsági gondokat, a repülőtérnek meg 4 perc kiesett időt, amíg áll a forgalom, a várakozó gépek kőröznek, jönnek a késések stb.
Nagy forgalmú reptereknél bizony ez gond. Viszont megszütetni a hatást nem lehet, mert a száry működési elve okozza ezt...
Ha a dzsambó annak egy részét, amit amúgy arra fordít, hogy ilyen látványos turbulenciát kavarjon magakörül esetleg felhajtóerő növelésébe tudná fektetni, akkor mindenki jól járna.
Eme szerkezetet wingletnek hívják és elég régóta ismert, külnféle alakokban létezik. Az összefüggést írtam fent. Megfeszülhetsz ahogy akarsz, a hatást megszüntetni nem lehet. Mintha úgy akarnál beszélni, hogy ne legyen közvetítő közeg és rezgés. Ilyen csak a mesében van, vagy ott sem.
De mindegy, majd ha megkérdezik 20 év múlva, hogy ez a látszólag egyszerű dolog miért tartott ilyen sokáig, majd téged nevezlek meg bűnösnek!
Mármint mi egyszerű? Az áramlástanban szinte semmi sem az, csak a laikus hiszi. Tegnap magyaráztam éppen a kutatók éjszakáján az Áramlástan tanszéken pár erősebben érdeklődöknek. Csak lestek, pedig igazából én is erősen "szűrtem" a mondanivalómat. :)