RENOISE tracker és VST / VSTi plugin-ek
-
Kosztya #1 RENOISE Tracker:
Megdöbbenve látom, hogy ennek az eszméletlenül jó zeneszerkesztő tracker-nek még nincsen saját topikja ebben a fórumban, így úgy gondoltam nyitok egyet.
Jómagam a zeneírást még anno egy AMIGA-500-ason kezdtem, a Pro-tracker 4 csatornás zeneszerkesztővel, amelyet sokan a trackerek ősének tartanak. Kipróbáltam még a SoundTracker-t az Octalyzer-t is Amigán (ez utóbbi már 8 csatornás volt de nagyon rosszul kezelhető).
Aztán jöttek a pc-s idők.
Sok más mellett használtam a Fast Tracker-t, Mad Tracker-t. Nagyon sokáig az OMPT –vel készítettem zenéket (Open ModPlugTracker) amely egy meglehetősen sokoldalú szabad felhasználású program, ám a gyalázatosan felhasználó ellenes plugin kezelése végett tovább kellett állnom tőle, ekkor ismertem meg a RENOISE Tracker-t, amelytől eddig még jobbat nem találtam ebben a kategóriában!
Felosztható csatornáival, bővíthető effekt-kód táblájával kitűnően, és rendkívül felhasználó centrikusan kezeli a VST / VSTi plugin-eket.
A RENOISE sajátos felépítésével, lehetőségeivel a programírók valóban egy olyan tracker-t alkottak végre, amely előtt nincs akadály, szinte mindent meg lehet csinálni vele!
Aki foglalkozott eddig a zeneírás ezen formájával és megismerte ezt a programot (nem csak felületesen) az azóta is ezt használja.
Verziók:
Amiket kipróbáltam eddig az a v1.5-ös v1.9-es és a v2.0-s
Az 1.5-öst senkinek nem ajánlom, mert nincs beépített keverője. Jómagam az 1.9-essel szerkesztettem, de a 2.0–s is megvan már. Ezen még most tanulmányozom a különbségeket, fejlesztéseket.
VST / VSTi plugin-ek:
Igazából ez a topik úgy lenne kerek, ha ezekről az úgynevezett ”virtuális effektekről, virtuális hangszerekről” is beszélnénk, írnánk. Egész pontosan arról, hogy hogyan működnek a RENOISE –ban, mert ez se mindig kézenfekvő (pl. a Slayer2 VSTi gitár plugin valamennyi paramétere a benne foglaltatott kódtáblázat alapján szólal meg, kivéve a pitc-bend hajlításokat. Azok a RENOISE szerkesztő kódjaival hajthatóak végre).
Szóval egyelőre ennyi.
Nem tudom mennyire lesz ez aktív, vagy döglött topik.
Minden esetre akik nálam kevesebbet tudnak erről a programról, azoknak szívesen segítek, azokhoz pedig akik nálam többet tudnak erről nekem is lennének (lehetnek) kérdéseim.
Az elérhetőségem egyébként: www.kosztya.uw.hu
Itt pedig egy általam készített videóklip, amit természetesen a RENOISE-al készítettem:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/OCNJi75G0Qs&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/OCNJi75G0Qs&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>