• ratata22
    A Direct-X mint szabvány már eleve rossz irányba indult el... a poligonos felépítés és a renderelés helyett, már régesrégen a NURBS alapú megjelenítés (valós 3D görbék) és a real-time Ray-Trace technológiáknak kellene fejlődniük, mert túl azon, hogy ezek sokkal szebb megjelenést tesznek lehetővé, gyorsabb, egyszerűbb és ésszerűbb programozási keretek között válik lehetővé a grafika megjeleítése.

Míg egy gömböt pl. legalább 1000 poligonnal és az azt tartalmazó 3D-s koordinátatáblázattal (a rácspontjainak tömbben, adatbázisban való tárolásával) lehet csak megjeleníteni a Direct-X szerint, addig a NURBS egyenletben a gömb a legegyszerűbb függvény mely nulla (azaz zéró) poligont tartalmaz, és az 1000 poligonos gömb meg sem közelíti a tökéletes, 3D görbék által határolt gömb felületet.

Valahogy úgy, ahogy pl. ennek az objektumnak a forrása kizárólag 3D görbékből áll és így 169 kilobájtot foglal, viszont ugyanez az objektum poligonokká konvertálva máris sokkal csúnyább, látszik, hogy lapokból áll és 4,5 megát foglal.

Szóval a Direct-3D már eleve tévúton jár és pontosan ezért én soha nem is kattogtam rajta, őszintén mondom, hogy vastagon fostam rá mindig is, és pl. a Hlaf Life (1) máig szerintem a legjobb valaha elkészült számítógépes játék (toronymagasan!), pedig egy Pentium-133-on is lehet vele játszani, mindenféle 3D gyorsítás NÉLKÜL.