• greatrem
    #28
    Akik leszólják az amerikai oktatást azok nem látják be a lényegét, ami a liberalizmus. Ami nem a tömegtermelésen alapul, ahogy azt hinnénk. Mint pl. a magyar, ahol beültetik a diákokat a padba. Tudja az előírt szinteket és tananyagot, hogy mennyit kell megtanulni a jegyért, amit kapni akar, leérettségizik. Majd ugyanez egyetemen is, bár ott vannak kivételek. Amerikában nem kötelező tanulni, ugye ott magad állítod össze, hogy mit akarsz hallgatni (kisebb megkötésekkel). Ha tanulni akarsz, megadnak minden lehetőséget, sőt szeretik, ha valami új ötlettel meglátással állsz elő. Szeretik, ha van véleményed valamiről, és azt le is írod.
    Igaz, hogy ott sok ember nem üti meg a magyar minimumot, de mindig van egy kevés akik túlszárnyalják. Ha jó egyetemre akarsz bekerülni, akkor valami plusz kell felmutatni, itt ugye Magyarországon is nézik, de ez csak megkönnyíti a felvételit.
    Az egyetemeik meg össze se hasonlíthatóak a magyarokkal, majd esetleg akkor járnánk olyan szinten mint ők, ha itt is teljesen fizetős lenne az egyetem, bár ez magán vélemény. De ott kint nincs olyan szak, ami felesleges lenne, ott nem kizárólag a diplomáért mennek egyetemere, hanem hogy magasabb ismereteket szerezzenek és kutassanak, és ezért fizetnek érte a diákok és komolyan veszik a tanulást és az ismeretek hasznosítását. Sajnos itthon nincs elég pénz hiszen az államtól keveset kapnak és igazán nagy cégek se invesztálnak bele.
    Tévedés ne essék nem akarom most ajnározni Amerikát, hogy húde jó ez a rendszer, és itthon is vezessék be. De tény, hogy igazán nagy kiválóságokat tud kinevelni. Még nagyon sokáig fognak vezető szerepet betölteni a világgazdaságban. Nem kerül Roma sorsára mert képes lesz gazdasági szerkezet váltásra, igaz lehet hogy le fog benne maradni és az EU vagy japán esetleg Korea megelőzi, vagy behozza lemaradását vele szemben. Most is NASA-t segítik ki az oroszok, EU és most japán. Pár év és újra a NASA sikereiről lehet majd hallani, mert nem tétlenkednek, és nem ölbe tett kézzel figyelik, hogy többiek tevékenykednek.