• ziipp
    "Neee, te jössz itt az ócska xenofób dumával. Legalább te ne dőlj be annak a terelő manipulációnak, hogy a kínai (vagy helyettesíts be bármely más etnikumot) tehet az ország gondjairól, nem pedig az országot kicsákmányoló finánctőke."
    Ez igaz, de attól még vannak problémák az etnikumokkal. Szóval az is egyfajta terelés, hogy csak gazdasági gondok vannak. Azonban ha csak a gazdasági vetületét nézem, akkor is van baj a kínaiakkal. Magyarországnak fontos lenne a könnyűipar (benne a textilipar), mivel nehéziparhoz nincs elég nyersanyag. Tehát egy komoly kereseti forrást apasztanak el.

"A kínaiak (vagy korábban a lengyel piaci árusok) megjelenése áldás az országnak. Igen sok magyarnak tesznek elérhetővé olyan árukat és szolgáltatásokat, amelyeket egyébként magyar kereskedőtől vagy szolgáltatótól nem lennének képesek megfizetni."
    Áldásnak távolról sem nevezném (sőt), viszont az tény, hogy sok embernek jól jön az olcsó ruhanemű, ahogy erre már én is utaltam korábban. A helyzetüket viszont akkor is rendezni kell, főleg a piacokét. Az talán számodra is világos, hogy a kínaiak nem játszanak tisztességesen. Ha bemész egy kaszinóba, tele lesz keletiekkel. Pangó kínai éttermek, előttük sorban a luxus terepjárók és hasonlók. Meg ahogy mondtam, a kínai piacon nem kínaiak vannak, hanem tibetiek. Ők már rég Mercivel járnak és építik az újabb Ázsia Centereket és kínai iskolákat. Van annyi pénzük már, hogy legális dolgokba fogjanak.

Csak a biztonság kedvéért: nem gondolom azt, hogy nincs becsületes kínai. Nálunk viszont jók a feltételek a trükközésre (nekik még inkább), saját szempontjából logikus döntés, ha csal. Az adózás valahol szolidaritáson is alapszik, hogy a kevésbé szerencséseknek is legyen kórház, iskoláztatási lehetőség, stb. Egy pár évtizede bevándorolt kínait ez nyilvánvalóan nem mozgat meg annyira.