• djhambi
    #18
    Ez a sugár kifejezés metévesztő. Itt nem arra kell gondolni, mint a sugárban hányásnál. A sugár szó a sugárzásból ered, ami a latin radius-ból, és így jön a magyar forításba.
    Az infravörös sugárzás, röntgen sugárzás, ultraibolya sugárzás különböző frekvenciájú elektromágneses hullámok. Ezeket úgy is el lehet képzelni, mint ugye fény esetén fotonok, pici golyócskák, de úgy is, mint konkreét hullámok. Amelyik szimpatikusabb. Csak elképzelni lehet, mert még senki se látott fény részecskét.
    Mint hullám: a hullám tulajdonságból ered, hogy pl. a fény gömb felületen terjed (sugárirányben kifelé), mintha felfújnál egy labdát, de ha az ablakdeszkádra fúrsz egy lyukat, azt veszed észre, hogy egy vékony sávban csillognak csak a porszemcsék. Tükrökkel, lencsékkel, prizmákkal lehet játszadozni a fény útjával. A fényforrás szempontjából mindenfelé kifelé halad a fény, de a szempontodból meg úgy, mint egy slagból ömlő víz.
    Mint részecske: az alfa sugár(zás) valójában gyors, atommagból kiszakadt He. (2 proton és 2 neutron összetapadva). A beta-bomlás során neuronból lesz proton, miközben egy elektron és egy anti-neutrino kiszabadul. tehát itt a fotonok helyett elektronok repkednk sugárirányban kifele. A gamma-sugárzás valójában az elektromágnses sugárzás (fotonok lövellnek ki).

    Akárhogyis, a sugárzás a nagy száma miatt olyan fontos csak, ezért szerintem úgy lehet elképzelni, mint egy kis bomba felrobban a sivatagban, és a homokot magával viszi a lökéshullám. Olyan hosszú, amennyi ideig működik a radioaktív bomlás, nm gyöngysornak hívnám, hanem egy hangabolyból minden irányba kifelé menetelő hangyakupacnak. Én a hullámzást nem itt keverném bele. Nem úgy hullámzik, mint a kígyó, ha halad. Az elektromágneses hullám valójában elektromos és mágneses mező egymásba alakulása. Mágneses mezőben ha mozgatok egy vezetőt, az változó elektromos mezőt generál, és a vezető két végén potenciálkülönbség alakul ki (ergo folyna az áram, ha összezárnám). A változó elektromos mező pedig maga körül változó mágneses mezőt hoz létre. Változó mágneses mező váltzó elektromos mezőt, stb... Pl. a rádiók így működnek. (Az is elektromágneses hullám, és a csillagok is kibocsátják, és ez okozza az UFO kutatóknak az alapzajt, mert kb. random, kivéve a pulzároknál.)

    Ha valami hülyeséget mondtam, kedvenc fizika tanárunk kijavíthat .