• tviktor
    #59
    Látom tökéletesen sikerült megfogni a dolog lényegét és megfelelően tág látókörrel kifejteni a dolgot.

    Elsősorban megfeledkeztél egy olyan apróságról, mint motiváció; illetve jogtisztaság. Ugyanis az általam említett módszer nem tér el jelentősen a jelenlegi könyvtári módszertől csupán a modernizálás első lépése.

    A lényeg egy teljes gyűjtemény elérhetővé tétele lenne elsősorban a könyvtárban beiratkozottak számára.
    Mondjuk szó sem volt arról, hogy a könyvtárban kell elolvasnia a könyvet az olvasón, hanem, hogy ott tud hozzájutni elsősorban (teljesen úgy, mintha kikölcsönözné a papír alapú művet); csak nem kell "visszavinni", hanem törlődik a kölcsönzési idő lejártával.

    A japán kutató pedig nem fog ideutazni, ugyanis a könyvtár(ak) teljes állományáról létezik bibliográfiai adatbázis, melyből kikeresve a művet könyvtárközi kölcsönzéssel hozzájuthat hasonló feltételekkel, mintha ideutazna érte. Pusztán egyszerűbb elektronikusan eljuttatni könyvtárak között is akár.

    Amennyiben nem lett volna egyértelmű így olyan művek is jogtisztán elérhetőek elektronikusan, melyeket még véd a szerzői jog (ugyanis ezeket is ki lehet kölcsönözni a könyvtárakból). És mindezt ezzel a módszerrel jóformán ingyen!
    Persze be kell iratkozni a könyvtárba (illetve könyvtárközi kölcsönzés esetén valamelyik könyvtárba).

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy könyvtárközi kölcsönzéssel jellemzően nem szoktak teljes műveket kutatók megkérni, leginkább ez cikkekre vonatkozik.

    Véleményem szerint ez lehetne egy olyan első lépés, amellyel meg lehetne alapozni a művek (bármelyik) digitális kölcsönzését.

    Végezetül, ahogy írtam is, el lehet jutni oda is, hogy az egész kölcsönzés internet alapú lehetne.

    A MEK tényleg jól indult, de valószínűleg motiváció (vagy/és pénz) hiányában megrekedt.

    A másik apróság, hogy az általam említett könyvtár gyűjteményében megtalálható (elvileg köteles példányt kap minden ISBN számmal rendelkező műből) és joga van digitalizálni és akár elektronikusan kölcsönözni is ezeket. A hangsúly itt jellemzően a kölcsönzésen van, nem pedig az ingyenes közzétételen.

    Részemről viszont ehhez képest nem tűnik elég hatékonynak a magánemberek által digitalizált tartalom és közzététel torrenten. Sokkal inkább bízom a szakemberek (könyvtárak) munkájának minőségében, bár elismerem, hogy sebességét tekintve az általad vázolt megoldással nehéz lenne versenyezni.

    Nem utolsó sorban pedig 1500-2000 Ft-ot simán áldoznék arra évente (plusz a hardver), hogy tetszőlegesen hozzájussak bármely itthon megjelent műhöz kölcsön.

    De tudod mit, igazad lehet nem vagyok normális, hogy eszembe jutott egy olyan elméleti lehetőség, amellyel viszonylag egyszerűen és jogtisztán hozzá lehetne juttatni embereket elektronikus könyvekhez, szmben az egyszerű torrentezéssel.
    Valószínűleg hasonlóan kevéssé normálisak lehetnek a francia nemzeti könyvtár szakemberei is (nem mérve magam és tudásom egyébként az ottaniak szakmai hozzáértéséhez).