tviktor#52
A napokban jelent meg egy cikk it az SG-n http://www.sg.hu/cikk.php?cid=69359 arról, hogy Franciaország nemzeti könyvtára a Google segítségével bedigitalizáltatja a lejárt szerzői jogú dokumentumait.
Tegnap olvastam egy olyat, hogy a Sony olvasója az EPUB szabvány mellett támogat egy olyan funkciót, hogy a könyvek automatikusa törlődnek az olvasóról megadott idő után.
Egy kicsit elgondolkodtam a dolgon. Létezik hazánkban egy egyedülálló egyetemi könyvtár nemzeti könyvtári funkciókkal is.
A dolog lényege az lenne, hogy összefogva a Google-val és a Sony-val elkészíteni/elkészíttetni első körben a lejárt szerzői jogú dokumentumok elektronikus változatát EPUB formátumban, majd kihasználva az ebook olvasó WiFi képességét, a könyvtár területén belül kölcsönözhetővé tenni a teljes digitális állományt, a papír alapúnak megfelelő kölcsönzési módszer szerint, csak nem kellene "visszavinni" a könyveket, azok automatikusan törlődnének az olvasóról.
Mivel ennek a könyvtárnak nemzeti gyűjtőköre van, így a hazánkban megjelent összes dokumentum elérhető lenne (első körben a lejárt szerzői jogúak, később a teljes állomány (ugyanis néhány éve megjelent rendelet szerint a könyvtárak digitalizálhatják a dokumentumaikat és kölcsönözhetik is).
Ja, mindezt teljesen legálisan.
Amint sikerül meggyőzni az illetékes vezetőket ez ügyben, illetve tárgyalások kezdődnének ez irányban, szerintem abból mind az egyetem (illetve a könyvtár), mind a hallgatók, kölcsönzők profitálhatnának; nem beszélve a Google és a SOny szerepéről ez ügyben (dokumentumok illetve hardver).
Valószínűleg egyébként mindez nem csak helyi WiFi-s "kölcsönzéssel" működhetne legálisan, hanem teljes internetes megoldással.