Vicky 1836-1939
  • gatoth
    A tariff az a vám az importcikkeken. Állítólag, ha magas, az rontja a kapcsolatokat más országokkal, de ezt én is csak olvastam itt, nem nagyon vettem észre ilyet. Viszont, ami létezik és kártékony az az, hogy ha egy gyárad importcikket dolgoz fel, és nagyon megdrágítod neki a vámmal, akkor veszteséges is lehet, és ha nem segíted, tönkre mehet. Amúgy egy alacsony szintű vám jót is tehet a hazai cikkek védelmében.

Az influence-vel csak akkor élhetsz, ha nagyhatalom vagy (az első 8.), és csak NEM nagyhatalmat lehet befolyásolni. Bemész a diplomácia fülbe és a nagyhatalmak alatt az országoknál a nevük mellett látsz 3 gombot. Azokra kell rányomni, attól függően, hogy melyiket priorizálod jobban
    (ha többet is akarsz 1szerre), tehát, ha egy ország fontosabb, mint egy másik, akkor arra 3 gombot nyomsz, a másikra meg 1/2-t stb...

Ha ez megvan, akkor elkezd nőni a befolyásod, látod a kapcsolataidnál, eléri az 50-et ->increase opinion -> megint 50 -> increase opinion és előbb utóbb a szférádba kerül, hacsak egy másik ország nem szívat meg.
    Így vannak a fokozatok a kapcsolatokban: hostille (legrosszabb), opposed, neutral, cordial, friendly, sphere. Ha szférába teszed, akkor közös piac, meg könnyen köt szövetséget stb.

Ellenben nem csak arra használhatod fel a pontjaidat, hogy beszférázd, hanem ronthatod a viszonyát másik országgal (decrease opinion), kitilthatod a másik országot 1 évre (ban embassy), meg még van pár, próbáld ki őket.