Köszönöm a válaszodat, és a küldött ötetleidet. A ,,self-contained'' fogalmáról írt leírásod tetszett, és a példák is. Ezt nem is tudtam volna magamnak ilyen jól megfogalmazni, köszönöm. Carl Sagan Kapcsolat c. regénye is érdekes példa lehet efféle önmagát megmagyarázó üzenetre.
Képi SETI üzenet: gyerekekkel játszottam olyat, hogy a falon keresztül üzeneteket küldözgettünk egymásnak (a vevő egy iránytű volt, az adó meg egy erős mágnes), és képeket, sőt színes képeket küldözgettünk. A kódolás egyszerű volt: elküldtem 35 jelet. 35 csak egyféleképp bontható fel (37 = 7 x 5), tehát csak kétfélelépp teríthető ki síkba (táblázatos négyzetes alakba): 37 = 7 x 5 ,és 37 = 5 x 7. A kétféle lehetséges kiterítés közül az egyik egy jól felismerhető képet adott. Jó játék volt, élvezték a gyerekek. Azt hiszem, a Drake kozmogram is ilyen elvekre épül.
Az eszkimók, csukcsok is használnak képírást, de ezek nem érthetőek a szerző közreműködése nélkül.
A csukcs képírást egy írástudatlan pásztor állítólag külső hatás nélkül fejlesztette ki.
Az általam ismert eszkimó példáknál
a képeknek egy része ,,meta-kép'': nem közvetlenül hordoz jelentést, hanem a többi képet szervezi.
Mindenesetre az általam ismert természeti népek képírásai közül ezek a példák nem annyira naturisztikusak, hogy meg lehessen érteni az alkotók útmutatása nélkül.