• physis
    Kedves Epikurosz,

Közsztönöm a linket a CosmicOS-ról. Szerepel a leírásában egy szó: ,,self-contained''. Nem ismerem a CosmicOS-t, nem tudom pontosan, mit jelent itt a self-contained, és azt sem tudom, pontosan miként jelenik meg a ,,self-contained'' tulajdonság a CosmicOS esetén, de érdekel, és megis fogom nézni, ha tudom. Kiváncsi vagyok, van-e köze az önhivatkozó, önreprodukáló kódokhoz, amelyek léteznek a biológiában, a programozásban (quine[/quine]), sőt a tiszta ,,platóni'' matematikában is ([url=http://en.wikipedia.org/wiki/Indirect_self-reference]példa), sőt még sok más formában is.

Ha már ilyen behúzásos, bootstrapping jellegű dolgok szóba jöttek: bár azt én sem feltétlenül gondolom, hogy a régi népek (akár a dogonok) mai értelemben vett természettudományt alakítottak volna ki, de úgy érzem, a vadász-gyűjtögető népek meséi tényleg furcsák és figyelemreméltóak . A világ keletkezését úgy írják le, mint amikor személytelen erők bontakoznak ki az egymással való kapcsolatukból fokozatosan ,aztán erre épülve újabb dolgok bomlanak ki, és a sok kis független tényezőből végül kialakul a világ bonyolult szövedéke.

Ez nekem jobban tetszik, mint a ,,központi'' teremtő alakja. Talán azért, mert felületesen hasonlít a tudomány megközelítéséhez (az élet keletkezésének bootstrapping jellegű folyamtként való felfogása).