• physis
    Kedves Epikurosz,

Úgy tudom, segítség nélkül tényleg nem lehet megoldani.

Ha van nagyobb szöveg (fordítással), Biblia, Rosette-i kő, és ez elég nagy, akkor vissza lehet fejteni.

Ha erre nincs lehetőség (például egy idegen civilizációnak küldünk anyagot, ahol nincs olyan nyelv, amin magyarázó szöveget mellékelhetnénk), akkor egyfajta bootstapping (behúzásos) folyamattal próbálkozhatunk. Úgy tudom, a Lincos éppen ezen alapul. Persze a Lincost még sohasem próbálhattuk ki élesben, igazi idegen civilizációkkal.

Az ötlet ilyesmi: az üzenet első része pusztán a természetes számokat mutatja be. Ez még könnyű, jól ki lehet találni. Az üzenet következő része az összeadás, kivonás, szorzás, egyenlőség fogalmát. Ez sem nehéz, mert a természetes számok immár megvannak, a műveletek fogalmát pedig példák révén szintén lehet mutatni úgy, hogy feltehetőleg egy idegen civilizáció is megértse.

Szóval most már az idegen civilizáció immár megértet annyit nyelvünkből ami az elemi aritmetikához kell. Most már erre bizton építhetünk. Az aritmetika már megtanított fogalmait felhasználva példák útján fizikai fogalmakat vezetünk be. És így tovább, építjük egymásra a szinteket, fokozatosan, amíg el nem jutunk a nyelv fogalmainak bemutatásáig.

Sajnos még nem vagyok annyira jó matematikából, nem is merem még tanítani egyik ágát sem. Régebben a Wikipédiára írtam, de láttam, hogyan írnak az igaziak, úgyhogy inkább várok még vele egy kicsit.