• physis
    A hangállományokat az eszkimó gyerekek teszik fel, ezt én nem is merném, mert még a szövegértésem sem jó, nemhogy a kiejtésem. Azt nem tudom, mitől függ, hogy valami megvan, valami meg hiányzik.

Amit én hozzá szoktam tenni: meserészleteket beidézni egy régi szovjet monográfiából, amely éppen ezzel a nyelvvel és kultúrával foglakozik.

Találtam bibliarészleteket is ezen az eszkimó nyelven hangzóállományok formájában. Egy misszónak a weblapján találtam rá. Sokszor meghallgatva, úgy vettem észre, hogy az ,,Isten'' és az ,,ördög'' szót egészen máshogy fordították eszkimóra, mert ott nincsenek meg ezek a fogalmak. Az ördög szót rendre ,,szellem''-nek fordították (mármint a kísértő szellemre kell gondolni), az ,,Isten'' helyett meg az ,,Élet'' eszkimó szót tették.

Egyébként tényleg van olyan szibériai eszkió mítosz, ahol szerepel egy ,,Élet''' nevű mitológiai alak. Valóban férfialak, valóban az égben lakik, valóban képes csodákra, valóban jót tesz az emberrel, de azért szerintem eléggé különbözik a keresztény istenalaktól. Szinte ugyanúgy él, mint bármelyik eszkimó vadász.