• shabba
    #6
    Amit szeretnél az végülis már megtörtént, hisz a HDD szerepét egyre inkább átveszik az SSD-k az adattároló rendszerek piacán. Régen sok száz vagy akár ezer feletti HDD-d is bekoltak egy adattároló rendszerbe, hogy kellő adatáresztő képességet érjenek el, SSD-kből ez sokkal kevesebbel is megoldható vagy ugyanakkora darabszám mellett jóval nagyobb kapacitás biztosítható.

    A 100GE hálózati technológia leghamarabb jővőre jelenhet meg, akkor is csak gerinchálózati vagy aggregációs területen, elérési hálózatban végponti eszközként még nagyon odébb lesz. Csak gondolj bele a jelenlegi PCIe 2.0 szabvány mellett x32-es csatolóval kellene egy hálózati kártyát ellátni ami nem túl életszerű, 3.0 mellett ami 2011 előtt nem nagyon jelenik meg, már elég lenne x16-es, de szerver környezetben inkább az x8 használatos. x8-as kártyát majd csak a PCIe 4.0-ával lehetne csinálni az pedig 2014/15 előtt nem igen fog megérkezni, de addig a 100GE elérési hálózatban való megjelenése sem reális.

    Ma a 10GE az elérési szegmensben az elérhető technológia, ott is csak a felső szegmensben, mainstreambe a GE. Anno úgy 5 éve amikor megjelentek az első ilyen hálózati csatalók, akkor HDD-ből sok tucatot kellett fürtbe kötni ahhoz megfelelően ki lehessen hajtani. Ma már SSD-ből egy modern raid vezérlővel és nagysebességű SSD-vel nem kell egy tucat sem. Kell még legalább 5 év mire a 10GE átveszi a GE helyét és szép lassan kiszorítja a piacról, ugyanúgy ahogy anno GE-nek is hasonló evolúciós lépcsőfokokat kellett bejárnia mire kiszorította a 100Mbps Ethernetet.

    Szóval mire úgy 5 év múlva megjelennek a első 100GE hálózati csatolók, addig még az SSD technológiának is van ideje fejlődni. Persze az elején még ott is akár több tucat SSD kell hogy megfelelően ki lehessen hajtani, de mire a következő évtized végére szélesebb körben elkezdik használni, addigra ez a számosság elfogadhatóbb szintre csökken, hasonlóan mint ma a 10GE esetén. Mire pedig mainstreamesedik 2020 után addigra már ez még kevésbé lesz gond.

    A Terabit Ethernet technológia hasonlóan erősen távlati dolog még, a következő évtized vége felé várható inkább a megjelenése. A kutatás fejlesztés már folyik azon technológiák terén, amik majd szükséges építőkövei lesznek majd a TE-nek. Ezekről a részeredményekről már lehetett is olvasni publikációkat az elmúlt év során.


    A katonai technológiák is ugyanabból építkeznek mint ami a piacon elérhető technológia. A különbség csak az hogy ott az ár kevésbé korlátozó tényező, így olyan termékek is bevállalhatók aminek fogyasztói megjelenése értelmetlen lenne. Az SSD adattárolás pl. ott már sokkal korábban megtörtént. Az elején még 5.25" tárolókba pakoltak minél több flash chipet, hisz akkor még azok elég csekély kapacitásúak voltak ezért igen sokat kellett összepakolni hogy érdemi kapacitást lehessen elérni, aztán később már 3.5" tárolókkal is beérték. Pl. anno 2001 körül úgy 10GB körüli kapacitást tudtak elérni, viszont a sebesség nem volt csak 40MB/s, az ár meg 20-40 ezer dollár körül mozgott. 2005-be már 176GB körül jártak, de a sebesség ugyanúgy 40MB/s körül mozgott és az ár sem sokkal volt alacsonyabb. Jővőre pedig hasonló 160GB körüli SSD kapacitást ennek az árnak a tizedéért is lehet kapni vállalati SSD-ben, miközben a sebessége akár a tízszeresét is elérheti. Mainstream környezetben pedig ugyanez a kapacitás akár század árból is összehoztató.