• grobs
    #37
    Az OOo ribbonnal és anélkül is ipari hulladék. Az egyetlen ok amiért használják az az, hogy ingyenesen lehet vele doc-ot szerkeszteni ... ha valaki csak nézegetni akarja az MS office által gyártott file-okat, annak az MS ad ingyenesen viewer-t.

    A CinePaint régebben FilmGimp néven futott. Valamikor ezer éve (1.0, vagy 1.2) fork-olták Gimp-ből. Ugyanarra használják általában amire az Adobe termékeket, de kizárólag filmes felhasználásra, és föleg olyan cégek (pl. Dreamworks, WETA) ahol a struktúra kliens oldalon is UNIX alapú. Gyakori, hogy csak automatizált feladatot kap. Jobban integrálható mint pl. PS, és ezeknél a cégeknél a saját célú fejlesztéseknek sem szab gátat a pénz. Nyílt forrású szoftvereket sokan azért használnak mert ingyenes. Viszont sok olyan cég van ahol azért használják mert a pénz nem számít. Csak egy vázat ad az eredeti anyag, és ők mindent beletesznek amire nekik szükségük van. Ezt persze nem osztják meg senkivel, házon belüli felhasználásra még a GPLv2 sem vonatkozik, így a versenyelőnyük megmarad. Lásd. pl. WETA a LoTR-hoz kifejlesztett egy csata szimulációt, ami alapján a tömegjeleneteket késöbb render-elték. Nekik egy kis CinePaint hack nem okoz lelki problémát szemben pistikével aki sírógörcsöt kap ha nem PS lát.

    Saját véleményem a PS vs. Gimp-hez: A PS nagyságrendekkel jobb szoftver, de aki azt mondja azért nem tud dolgozni mert nem CS4 van előtte az nem grafikus hanem csak klikkelő majom. Egy idős grafikus hölgy ismerősöm anno egy ásványvíz gyartó cégnek teljes grafikai hátteret készített Paint-ben ... mert akkor éppen ahhoz volt kedve. Aki tud az így is tud. Ez nem jelenti azt, hogy PS-sel nem hatékonyabb, de a gimp tökéletes tanulásra, vagy akár munkára is. Aki úgy érzi a PS-sel hatékonyabb az ki is tudja termelni az árát ... aki meg tényleg hatékonyabb PS-sel az van annyira jó, hogy egy iMac megvétele sem okoz gondot neki. Aki meg warez-olja a PS-t munkára, mert ő csak azzal tud dolgozni de nincs pénze rá azt meg kiröhögöm, mert egy balfasz. De ez szerintem minden szoftverre igaz. Ha valaki csak drága cuccal tud dolgozni, de olyan balfasz, hogy nem képes kitermelni az árát ...

    Binárisokat ma már az elterjedt verzió követők támogatnak így ez nem hiszem, hogy 2009-ben még mindig gond legyen akár grafikus szoftvereknél.