• B0nFire
    #31
    A Gimppel a következő bajok vannak:

    Layer effekt nuku, szövegkezelés gyenge, 16 bites színkezelés nuku, CMYK színkezelés nuku, LAB színkezelés nuku, kijelölő eszközök (mágneses lasszó) gyorskijelölő nuku.

    Túl nagy helyet foglal el az eszköztár. A PS-ben pont ezért vannak csoportosítva az ikonok, sőt, a CS3 óta már a kétoszlopos eszköztár is átkapcsolható egyoszlopossá, hogy még kevesebb hasznos helyet foglaljon. A Gimpben minden panel akkora, hogy nem lehet tőle dolgozni.

    Ezenkívül a Gimpben nincs képernyőmegosztás (weben keresztül), automatizált funkciók, kötegelt fájlkezelés, photomerge, ami panorámakép készítésénél, vagy több darabból álló óriásposzter beszkennelésénél jön jól, elforgatható nézet, intelligens objektumok, intelligens szűrők, tartalomfüggő képméretezés, online filter browsing, 3D objektumok kezelése, layer comps (rétegszedők), vanishing point, animáció és video készítés, és biztos van még amit kifelejtettem.

    Persze általános otthoni munkára lehet, hogy megfelel a Gimp, képet átméretezni, vágni, ragyákat eltüntetni, logózni és ilyenek. De komoly munkára már nem való. Leírtam már máshol is, hogy a nyomdában nem érdekli őket, hogy te profin kezeled az ópenszósz Gimpet, nekik PS Illustrator és InDesign tudás kell, ugyanúgy, ha webszerkesztőnek mész, muszáj ismerned a Flasht. Komolyabb helyeken általában nem ubuntu Linux meg Gimp van, hanem Mac OSX meg Photoshop.