Forgó mozgás és fénysebesség
  • Frayer
    #94
    Hát igen.
    De ez nem megy ellen a relativitás elméletnek.

    Aki felszínesen vizsgálja a jelenséget, az arra a következtetésre jut, hogy a müon, vagy pion gyorsabban halad a fénynél, ha figyelembe veszi a részecske élettartamát, ami néhány milliomod másodperc.
    De nyugalmi állapotban.

    Már tudjuk hogy a gyorsan mozgó dolgok számára az idő lassabban telik, erről szól az ikerparadoxon is.

    Tehát a müon a mi viszonyításunkból, akik a földön állunk, elérheti a földet, és úgy tűnhet hogy gyorsabban halad a fénynél, de igazából csak azért történhet meg ez a jelenség, mert a müon számára lelassult az idő, tőlünk nézve. Lassabban telik számára az idő, és így hozzánk viszonyítva később is fog elbomlani. "mivel van egy fix bomlási ideje"

    Viszont a müon szemszögéből ahogy létrejön a légkörben, még meg sem kezdi az utat, már felbomlott, nemhogy elérhetné a föld felszínét.
    Számára soha sem lehetséges az az esemény, hogy elérje a föld felszínét. A müon közel fénysebességgel halad, így sem sikerülhet.

    Tehát az egyik világban a müonok elérik a föld felszínét és becsapódnak, míg a másik világban, a müonok szemszögéből, és akik velük együtt utaznak, ez a müon becsapódás soha nem jön lére, mert még a légkör felsőbb részében megsemmisül a kis részecske.

    Tehát egyik világban bekövetkezik egy esemény, a másikban meg nem, vagy éppen egy másik esemény következik be, aminek más hatásai vannak.

    És ahogy telik az idő, a két világ egyre jobban eltávolodik egymástól, a különbségek exponenciálisan növekednek idővel.