Forgó mozgás és fénysebesség
  • Sir Quno Jedi
    #106
    Ugye ha bután nézzük a gunbanc inkább ott van, hogy a szemlélőktől függetlenül hogy áll a tesók órája. Mert ugye az nem lehet, hogy 1x egyik vezet 1 órával, egyszer a másik, pedig ugyanazt csinálta végig az űrhajó.

    Már akkor is mérhető a sebesség/idő összefüggés, ha egy gyors autóval körözünk a föld körül (vagy amerre jólesik) éveken át, nem muszáj űrhajókban gondolkodni, még csak el sem kell hagyni a szorosan vett földi inerciarendszert. Már ilyenkor is mérhető az eltelt idő különbsége (bár nyilván töredéke az űrhajós kísérletnek). Ebben csak az a vicc, hogy ha egy körversenypályán köröz az autó évekig, akkor közben mindenki szépen bámulhatja a lelátókról, miközben a bent ülőknek lassulva telik az idő hozzájuk képest... :D Vicces lehet, már ha van aki képes évekig egy köröző kocsit bambulni.

    Így lehetne pl. sztázisba rakni az embereket. Hiszen ha elég gyorsan mozgatjuk őket (centrifuga), akkor lassul számukra az idő. A gond csak az, hogy idővel belehalnak a pörgetésbe (pláne ha kicsi a sugár). :D