• Tetsuo
    #96
    En csak nem ereszkedem le a te szellemi szinvonaladra..
    Hihetetlen, h szemelyeskedes nelkul nem tudsz kommunikalni, a csaladodban (v kit erdekel hol) megszokott jelzok nelkul erveket felhozni.
    En is elhalmozhatnalak jelzokkel, hiszen nem 1ezik a velemenyunk ;), de megsem teszem, mert mas kulturkornyezetben nottem fel.

    Kerdeztem, h az 1/5-ot hogy szamoltad ki? A talajdeformaciot enyhiti a tested rugalmas mozgasa, a terdekkel, labujjakkal. Csak gondolkodnod kene, es rajonnel, h annyira azert nem lehet rossz hatasfoku a haladasunk, ugy mar kihaltunk volna, persze nem is az volt az evolucios cel, h kerekeken guruljunk. Ha a befektetett energia 1/5-et hasznositanank jaraskor, 4/5 pedig mechanikai mellektermek lenne, akkor 1 ezt kihasznalo futocipovel 5x gyorsabban/konnyebben tudnank futni.
    De gyengebbek kedveert, még1x:
    ha rugot raknak a cipotalpba, akkor nem a meddo energiat hasznaljak, hanem a hasznosat, hiszen a rugo ellened fog dolgozni.
    Termeszetesen a rugo dolgozhat maskepp is, pl a sportcipokben, ott amit tompit a "rálépésnél", azt az energiat (tarolja, majd) visszaadja az "ellépésnél".
    De akkumulator toltese eseten a rugo mindig csak tompit, nem "rugózza" vissza a sulyt.
    Ergo, tenyleg olyan, mint ahogy alabb irtak: hóban gyalogolsz.

    Es az 1ertelmu (legalabbis nekem), ha viszonylag nagy energiat akarsz kivenni (pl katonai akksik feltoltese) akkor viszonylag nagy energiat is kell befektetned.
    Tehat a nehany grammos ingáiddal meg lendkerekeiddel, nem toltesz fel a karoradon kivul semmit. Egy muholdas mobil, v 1 lezeres celzo, katonai GPS-szel "kicsit" tobbet fogyaszt, mint a mikiegeres orad.

    Te akarsz kioktatni fizikabol? LOL