BlackRose#120
Nem jó az összehasonlításod. A stoppos vagy a Linux nem sért meg semmi tulajdon jogot, a Józsika aki torrentezik viszont igen. Cateran-nak igaza van, hogy "nem muszáj használni" és én soha nem mondtam, hogy a Józsika jól cselekszik, mert nem, ő ugyanis nem becsüli a gyártó tulajdon jogát és ez nincs rendben még akkor sem ha nem károsítod a gyártót. A Microsoft licenszeli a szoftvert, nem adja el, amikor fizetünk a licenszért mi nem vettük meg a szoftvert hanem a licenszben előírt feltételekk mellett "béreltük" a használati/alkalmazási jogot. A szoftver továbbra is a Microsoft tulajdona.
A licensz nélküli alkalmazás olyan mintha mondjuk egy cégnek van 1000 autója amit bérelni lehet, és mondjuk soha nem volt 60% magasabb arány egy időben bérelve, most akkor elméletileg ha a garázsban levő autóból egyet elveszek akkor nem okozok a cégnek veszteséget mert úgysem tudta volna bérbe adni... de függetlenül ha elveszem én nem cselekedtem jól, büntetni nem bűntethetnek mert kárt nem okoztam (persze a rendőröket ez nem fogja ez esetben érdekelni), de nem becsűltem a cég tulajdon jogait. Persze ez az összehasonlítás nem tökéletes , ha másért nem akkor azért mert az autó az hardver és nem szoftver :) de remélem illusztrálja a lényeget.
Különben a Microsoft pl. nem is ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki fizessen a licenszért, hiszen egyetemistáknak ingyen licenszet ad (DreamSpark stb.) valamint partnereknek, fejlesztőknek óriási engedményel rendelkezésére adja a szoftverének nagy részét... de nem lehet elvenni azt ami nem az enyém még akkor sem ha annak akié nem okozok kárt, viszont a cégnek kell legyen a felelősége, hogy megakadályozzon ebben, az államnak a törvénynek csak akkor szabad közbelépnie ha létezik károsult (sajnos a mai világban nem igy van).
Ha a háztetőről nézem a focimeccset és nem vettem meg a jegyet nem jön a rendőr és nem zár be, mert kárt nem okoztam csak egy "free rider" voltam, a foci klubnak viszont megvan a joga, hogy erőszak alkalmazása nélkül megakadályozzon abban, hogy jegy nélkül nézzem a meccset... pl. tetőt tesz a stadionra stb.
Ha megállok este az ablakod előtt és a te lámpád fényét használom pl. hogy megnézzem az órámon az időt vagy elolvasok egy levelet, én téged nem károsítottalak és a rendőrség nem tartóztat le mert nincs károstott, de ha neked nem tetszik a dolog megvan minden jogod, hogy lehúzd a rollót. :)